Bake&Sweet -11-12/2019

1 0 2019/11-12 (107-108) wy da r z e n i a Są rzeczy, które trzeba zobaczyć I to koniecznie na własne oczy. Prawdziwe arcydzieła najlepiej podziwiać osobiście, gdyż nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą ich uroku i doskonałości. Szczęśliwie się składa, że największy skarb światowego cukiernictwa znajduje się obecnie w Polsce i wkrótce będzie można go zobaczyć na żywo. Wydarzy się to na targach Expo Sweet w Warszawie w dniach 23-26 lutego 2020. T ym skarbem jest oczywiście mistrzow- ski tort Jowity Woszczyńskiej, która zdeklasowałakonkurencjęnaMistrzo- stwach Świata w Mediolanie. Przypomnij- my, że konkurencja była bardzo silna. Włosi, gospodarze turnieju, nie lubią przegrywać i wystawili bardzo dobrą pracę. Także dzieła z Peru i z Chin zachwycały perfekcją wykona- nia i bogactwem technik. Jednakże sędziowie nie mieli wątpliwości, kto robi najlepsze torty na świcie! Warto tu dodać, że w konkursie li- czył się nie tylkowygląd, ale także smak tortu. W Warszawie nie będzie można spróbować tortu Jowity, ale będzie można go dokładnie obejrzeć. Podpowiadamy, że warto zabrać ze sobą lupę, bo niektóre detale są tak małe, a jednocześnie tak perfekcyjne, że trzeba je oglądać w dużym powiększeniu (fragment tortu na zdjęciu). Podczas Expo Sweet będzie można oczywiście spotkać aktualną Mistrzy- nię Świata, JowitęWoszczyńską, i zobaczyć ją przy pracy, gdyż na specjalną prośbę organi- zatorów targówprzeprowadzi kilka pokazów. Będą one bezpłatne i dostępne dlawszystkich zwiedzających. Oprócz najpiękniejszego tortu świata, bę- dzie można podziwiać także prace przygotowa- neprzez reprezentantów i reprezentantki Polski na konkursy, które się dopiero odbędą. Zobaczy- my zatem prace konkursowe z Coppa del Mon- do della Gelateria w Rimini oraz z Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie. Nie wiemy jeszcze jak zostaną ocenione, ale na pewno będą nieprze- ciętne i warte zobaczenia. Wszystkie te atrakcje będą jednak tylko wstępem,przygrywkądoprawdziwegofestiwalu dzieł sztuki cukierniczej, jaki rozegra się podczas przyszłorocznego Expo Sweet. W dniach 23-26 lutego 2020 zostaną rozegrane dwa wspania- łe konkursy cukiernicze: Mistrzostwa Europy wDekoracji TortóworazMiędzynarodowyKon- kurs Dekoracji Cukierniczych. Do obydwu zgło- siło się już kilkudziesięciu zawodników z Polski i zagranicy. Będzie można zobaczyć prace re- prezentantów Włoch, Białorusi, Ukrainy, Szko- cji, a nawet odległej Portugalii. Nie ma w Polsce drugiego takiego wydarzenia, jak Expo Sweet, które pozwala zdobyć aż tyle inspiracji i wiedzy onajnowszych technikach cukierniczych. Cukiernictwo to oczywiście nie jedyny sektor, który zostanie zaprezentowany w War- szawie. Na Expo Sweet pojawi się bowiem cała czołówka firm lodziarskich, oferujących kompo- nenty imaszyny, a takżegotowekoncepty sprze- dażowe – idealne rozwiązanie dla kogoś, kto chciałby od razu wejść w działający biznes. Co będzie hitem sezonu lodziarskiego w przyszłym roku?Niewiemy, alenapewnodowiemy się tego właśnienaExpoSweet. Wspaniałą atrakcją targów wWarszawie są zawsze konkursy deserowe. Także i przyszło- roczneMistrzostwaPolskiwDeserachzapowia- dająsięwyjątkowo,gdyżdowygraniajest10000 złotych. To spora nagroda, jeśli się uwzględni, że zawodnicy mają do przygotowania „jedynie” de- ser. Nagroda zostanie podzielona na dwie części – połowę zabiorą zawodnicy, a połowę otrzyma lokal (restauracja, kawiarnia), który zgłosił ich do starty. Szczegóły i regulamin konkursu są dostępne na stronie www.exposweet.pl . Zgło- szenia można jeszcze przesyłać. Organizatorzy zapewniają nocleg w dobrych hotelach oraz wy- żywienie, więc udział w konkursach Expo Sweet to czysta przyjemność. Warto zapisać sobie w kalendarzu datę 23-26 lutego 2020 i zarezerwować czas na od- wiedzenie Expo Sweet. Termin targów wypada w tydzień po Tłustym Czwartku, więc to dobry moment, aby odreagować po ciężkiej cukierni- czej harówce. Wstęp na Expo Sweet dla osób z branży zawsze był i pozostanie bezpłatny. Organizatorzy kolportują ponad 50 tysięcy bezpłatnych zaproszeń, więc każdy cukier- nik, lodziarz czy restaurator bez kłopotu może otrzymać wejściówkę dla siebie i współpracow- ników.Wystarczyjedyniezwrócićsiędoswojego dostawcy lub jednegozwystawcówExpoSweet. Osoby spoza branży mogą nabyć bilety w wstę- pu za pośrednictwem strony internetowej. Do zobaczenia naExpoSweet! • — Red. Fot. Expo Sweet

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz