Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 1 7 d odat k i i s u rowc e reklama Kukurydziane złoto Komponenty do wyrobu pieczywa kukurydzianego z pewnością nigdy nie będą zajmować czołowych pozycji w ofertach firm produkujących mieszanki piekarnicze, ale niemal każda z nich ma w swoim asortymencie coś na bazie mąki kukurydzianej. K ukurydziane produkty niewątpliwie są interesującą alter- natywą dla zwykłego pieczywa pszennego lub mieszanego nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, aro- mat oraz atrakcyjny wygląd (zwłaszcza żółty miękisz), ale głównie z uwagi na prozdrowotne właściwości. Kukurydza zawiera bowiem duże ilości skrobi, białka i tzw. zdrowego tłuszczu. Jest bogata w witaminy i sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia oraz cynku. Ma nawet śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma także duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Jej rzadki barwnik roślinny, zeaksantyna, należy do grupy antyutle- niaczy i wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania raka. Do tego wszystkiego dodaj- my jeszcze, że kukurydza pozbawiona jest glutenu. Czy wcześniej wiedzieliście o tych zaletach wspomnianej rośli- ny? Jeśli nie, to teraz już możecie się zacząć zastanawiać co warto zacząć produkować, aby swój asortyment wypieków wzbogacić o charakterystyczne żółte wyroby. Z czego produkować? Na przy- kład z mieszanek prezentowanych w tym artykule. Dużą zawartość ziaren słonecznika ma bogata w białko mie- szanka Uldo Kukurydza Plus. Ten uniwersalny miks przeznaczony do produkcji zarówno chlebów, jak też pieczywa drobnego, cha- rakteryzuje się m.in . delikatną żółtą barwą, jaką zawdzięcza nie tylko mące kukurydzianej, ale również dodatkowi kurkumy. Nieco mniej produktów przemiału kukurydzy czyli mąki, kaszy i ekstrudatu znajdziemy w miksie Uldo Kukurydza M. Dodać trze- ba, że mieszanka ta została wzbogacona orientalną kompozycją przypraw (kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, gorczyca, ko- lendra, chili, kurkuma, liść laurowy, liść curry, czosnek, goździki, anyż, sól).

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz