Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 1 9 d odat k i i s u rowc e Niepowtarzalny zapach świąt Charakterystyczny korzenny zapach oraz szybkość i łatwość w przygotowaniu to cechy tych koncentratów, po które cukiernicy szczególnie chętnie sięgają w okresie poprzedzającym bożonarodzeniowe święta. Tylko nielicznych rzemieślników stać jest na to, aby poświęcić czas na produkcję pierników tradycyjną metodą. Dla pozostałych korzystanie z mieszanek wypiekowych to najbardziej optymalne rozwiązanie. W spólną cechą ciast korzennych i piernikowych są kompo- zycje odpowiednio dobranych orientalnych przypraw, bez których pozbawione byłyby swoich szczególnych cech, które odróżniają je od innych wypieków. Cynamon, imbir, goździki, gał- ka muszkatołowa, kardamon, kolendra, pieprz czarny lub biały, anyż, ziele angielskie. Większość z nich zajmuje ważną pozycję na listach składników różnych ciast, którymi w grudniu zajadać się będą klienci cukierni. W ofertach takich producentów mieszanek, jak AKO, Uldo, Zeelandia czy KOMPLET Polska od lat znaleźć można te same „świą- teczne” koncentraty, ale co pewien czas (szczególnie jesienią) posze- rzają się one o kolejne kompozycje wypiekowe. Co nowego wśród pier- ników i ciast korzennych pojawiło się ostatnio na rynku zaopatrzenia sektora cukierniczego? Po które ze „starych” mieszanek warto sięgnąć, aby ułatwić sobie pracę i zapewnić powtarzalność produkcji? Mamy nadzieję, że informacje, jakie znajdziecie w tym artykule będą dla Was przydatne i pomogą dokonać właściwych wyborów. Nie ma Gwiazdki bez piernika Do najnowszych ciast piernikowych należy mieszanka KOMPLET Pier- nik Klasyczny firmy KOMPLET Polska, która swoją premierę miała we wrześniu na targach Polagra Tech. To bodaj jedyny taki koncentrat po- zwalający na produkcję piernika z czystą etykietą. Kompozycja ta prze- znaczona jest do wyrobu aromatycznych ciast o wyraźnym, korzennym smaku, który zapewniają zarówno odpowiednio dobrane przypra- wy piernikowe, jak też naturalny karmel w proszku, który znalazł się w składziemieszanki. Jak podkreśla producent, KOMPLET Piernik Kla- syczny dzięki ekonomicznemu dozowaniu i skróconemu leżakowaniu ciasta jest bardzo wygodny w użyciu. Piernik przekładany marmoladą przygotowany z mieszanki KOMPLET Korzenne Soft. Mieszanka Uldo Piernik pozwala na wprowadzanie wielu własnych modyfikacji do receptury. Fot. Uldo Fot. KOMPLET Polska

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz