Bake&Sweet -11-12/2019

2 8 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e Inaczej niż przedwiekami Tradycyjna receptura na crème brûlée wymaga nie tylko starannego przygotowania masy kremowej, ale także jej wypiekania. W piecu deser musi być zazwyczaj 40 minut, co po dodaniu do czasu potrzebnego m.in . na zagotowanie śmietany i mieszanie składników daje w sumie ok. godziny. Czy ten wyśmienity francuski deser można przyrządzić szybciej? O czywiście tak, o czym dobrze wiedzą cukiernicy korzystający z gotowych proszków. Ich zaletą jest zarówno to, że mają już w swoim składzie jajka, jak również fakt, iż deseru przygoto- wanego z mieszanki nie trzeba zapiekać. Na łamach Bake & Sweet często piszemy o tym, jak ważna jest po- wtarzalność produkcji i jak duży wpływ na nią ma stosowanie profe- sjonalnych mieszanek i koncentratów. Ich inną zaletą jest niewątpliwie przyspieszenie procesu produkcyjnego, zarówno ciast i pieczywa, jak również deserów cukierniczych. Przykładem tego, w jaki sposób moż- na ułatwić sobie pracę korzystając z gotowych miksówmoże być znany już od 300 lat crème brûlée (z języka francuskiego: krem palony). Jego przygotowanie w tradycyjny sposób jest znacznie bardziej pracochłon- ne niż z gotowych mieszanek, a efekt końcowy niemalże taki sam. Deser to oczywiście tylko jedna z kilku form, w jakich crème brûlée można serwować klientom. Świetnie nadaje się on także do tart i kru- chych babeczek, w których jest często stosowany. Coraz więcej cukier- ników przekonuje się także do korzystania z mieszanek crème brûlée przy produkcji tortów oraz wykwintnych ciast – znaleźć go można np. na wierzchu sernika Mocca, którego recepturę opracowali technolo- dzy z firmy KOMPLET. Możliwości zastosowania francuskiego przy- smaku jest znacznie więcej, a przygotowywanie go według nowocze- snych i czasowo oszczędnychmetod zdecydowanie zwiększa spektrum Crème brûlée wymaga skarmelizowania cukru, którym posypane są desery lub tarty. Placek orzechowy z crème brûlée przygotowany z mieszanek firmy Zeelandia. Fot. Pixabay Fot. Zeelandia wyrobów cukierniczych, w których crème brûlée będzie atrakcyjnym dodatkiem wyróżniającym ciasto spośród wielu innych oferowanych konsumentom przez konkurencyjne zakłady cukiernicze. Od kilku lat na polskim rynku zaopatrzenia branży cukierniczej jest niezmiennie tylko kilka miksów przeznaczonych do przyrządzenia wspomnianego kremu. Mieszankę do szybkiego przygotowania pysznego deseru znaleźć można w ofercie firmy KOMPLET Polska. Dzięki zastosowanym skład- nikom i specjalnie opracowanej recepturze pozwala ona przyrządzić aksamitny waniliowy krem w łatwy sposób i daje gwarancję powta- rzalności jego produkcji. W KOMPLET Crème Brûlée znalazły się jaja w proszku, co pozwoliło wyeliminować niebezpieczeństwo skażenia mikrobiologicznego, które występuje wszędzie tam, gdzie używane są świeże jaja. Krem nie wymaga zapiekania. Można go łączyć z inny- mi składnikami, co oczywiście daje większą swobodę zastosowania go w cukiernictwie. Wspomnianą mieszankę łączy się tylko z mlekiem i śmietaną. Firma Zeelandia proponuje miks o wyraźnie waniliowej nucie, któ-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz