Bake&Sweet -11-12/2019

3 2 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e Szprycuj, nadziewaj, przekładaj, zapiekaj... Pośród uniwersalnych produktów cukierniczych od lat czołowe miejsce zajmują kremy budyniowe. Mają one bardzo szerokie spektrum zastosowania, gdyż jako produkty termostabilne mogą być zapiekane w lub na lub w ciastach, a także używane do dekorowania różnych wyrobów gotowych. Z powodzeniem można je także zamrażać. D o najpopularniejszych należą z pewnością kremy śmietan- kowe, mleczne i waniliowe. Można je znaleźć w ofertach niemal wszystkich producentów i dystrybutorów kompo- nentów cukierniczych. Ich delikatny smak pozwala na stosowanie różnych aromatów, co umożliwia cukiernikowi kreowanie indywi- dualnych kremów w zależności od bieżących potrzeb. Nie bez zna- czenia jest również neutralny kolor (dotyczy to większości produk- tów opisywanych w tym artykule), co ułatwia nadawanie kremom pożądane kolory przy użyciu powszechnie dostępnych barwników spożywczych. Śmietankowe Delikatny smak śmietanki ma Krem Tango firmy KOMPLET Polska, który mimo iż jest proszkiem wymagającym jedynie wymieszania z zimną wodą, to wszystkimi walorami smakowymi nawiązuje do tradycyjnie gotowanego kremu budyniowego. Jak podkreśla pro- ducent, wyrób ten może być stosowany do przygotowania nadzień kremowych, które muszą być odporne na pieczenie i zamrażanie. W ofercie firmy Credin, adresowanej zarówno do małych rze- mieślniczych zakładów piekarsko-cukierniczych, jak też średnich i dużych producentów, znaleźć można kilka kremów budyniowych instant. Różnią się one głównie składnikami oraz posmakiem, gdyż zarówno proporcje kremowego proszku w stosunku do wody (350- 400 g na 1 litr) jak i technologie przygotowywania (należy mieszać wszystkie składniki razem przez 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji) są takie same. Krem de Lux, Krem Idol oraz Krem VIP, jak wszystkie tego typu termostabilne produkty cukiernicze, dedy- kowane są zarówno do dekoracji, jak i nadziewania. Podobne zastosowanie ma wysokiej jakości krem budyniowy Super-Milk firmy Eco Trade, który – wedle zapewnień producen- ta – cechuje idealna konsystencja i wyśmienity, delikatnie mleczny smak. Eco Trade proponuje także śmietankowy krem Talent, który oprócz zapiekania na drożdżówkach można używać jako nadzienie do kremówek, napoleonek czy pączków, a w połączeniu ze śmietaną także do delikatnych eklerów. Zdaje egzamin również przy produk- cji sernika, gdyż bardzo dobrze stabilizuje masę twarogową. Firma Zeelandia jest producentem kilku różnych mas budy- niowych w proszku, wśród których jest Rap - krem o tradycyjnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Do przygotowania budyniowego nadzienia do pączków, a także drożdżówek i ciastek francuskich doskonale nadają się też Kremil i uniwersalny Delice Krem. Subtelnie słodki, delikatny smak i wyjątkowo kremowy charak- ter ma UNIFERM BellaCreme. Wyróżnia się wysoką stabilnością przy zapiekaniu oraz stosowaniu na zimno, a także swobodą mie- szania z innymi składnikami – zdradza producent, firma UNIFERM. Naturalny smak ma budyniowa masa przygotowana na bazie proszku Forte produkowanego przez firmę Soreno. Krem przezna- czony jest do szybkiego przygotowania termostabilnego nadzienia do różnych wyrobów cukierniczych. Waniliowe Również masy o tym smaku znajdują szerokie zastosowanie w co- dziennej produkcji cukierniczej i wykorzystywane są do nadziewa- nia pączków. Do takich półproduktów zalicza się m.in. termostabil- ny krem KOMPLET Vanilla Bourbon, który z powodzeniem może być zapiekany lub zamrażany. Ta mieszanka firmy KOMPLET Polska swój wyśmienity smak zawdzięcza naturalnemu aromatowi oraz cząstkom wanilii. Delikatny KOMPLET Kremu Tango wszystkimi walorami smakowymi nawiązuje do tradycyjnego, gotowanego kremu budyniowego. Fot. KOMPLET Polska

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz