Bake&Sweet -11-12/2019

3 4 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e Kokosowa rozkosz Kokosanki i ciasta kokosowe to produkty chętnie kupowane przez klientów cukierni, które można oczywiście przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale również powtarzalność produkcji. W  niepamięć odeszły już czasy, gdy kokos i produkty na bazie tego surowca były w Polsce uważa- ne za luksusowe. Teraz są ogólnie dostępne, a ciasta i ciastka z wiórkami kokosowymi nie robią już na nikim wrażenia. Niemniej, warto przyjrzeć się mieszankom oraz masom do wy- robu tych produktów, które mają wielu zwo- lenników. Oto kilka z nich. Od kilku lat firma Zeelandia ma do zaofe- rowania cukiernikom Mix Kokosowy, który może być użyty zarówno do przygotowania mas na popularne kokosanki, jak również do przyrządzenia termostabilnego nadzienia do ciast. Zawiera on aż 44 % specjalnie wy- selekcjonowanych wiórków kokosowych, co – wedle zapewnień producenta - daje gwa- rancję uzyskania pełnego smaku i odpowied- niej granulacji. Bazując na mieszance można przygotować masę do kokosanek, zarówno tych produkowanych ręcznie, jak i na specjali- stycznych maszynach ciastkarskich. Wyroby z miksu utrzymują odpowiedni karb, są opty- malnie miękkie oraz wilgotne - nie wysychają nawet przy dłuższym przechowywaniu. Innym, nieco młodszym produktem Ze- elandii, jest biszkoptowo-tłuszczowa mie- szanka Ciasto Kokosowe z 20 % zawartością wiórków kokosowych, która znajduje za- stosowanie zarówno jako samodzielny pro- dukt, jak również do wypieku blatów do ciast i deserów. Zaletą tego produktu jest m.in . duża wilgotność miękiszu, który dzięki temu zachowuje świeżość, ale też dobrze wynosi owoce. KOMPLET Cocobella Soft to jedna z trzech mieszanek do wyrobu ciast z kokoso- wą nutą smakową, które znajdziemy w ofercie firmy KOMPLET Polska. Produkt ten ułatwia wyrób soczystych i pulchnych wypieków, da- jąc przy tym możliwość racjonalnej obróbki, gdyż masa może być dozowana maszynowo. Dużą zaletą mieszanki jest także to, że wyro- bione ciasto nadaje się do zamrażania. Produkty z KOMPLET Cocobella Soft charakteryzują się delikatnym aromatem i kokosowym smakiem, a odpowiednio wil- gotny miękisz gwarantuje długą świeżość wypieków. Wspomnianą mieszankę można wykorzystać m.in . przy produkcji klasycznej kokosowej babki lub ciasta Coco Schoko, w którym kokosowy smak komponuje się z czekoladowym (przygotowanym z mie- szanki KOMPLET Black Soft). Szybką i łatwą produkcję soczystej ko- kosowej masy zapewnia także kompozycja o nazwie KOMPLET Cocomix, w składzie której również znalazły się wiórki kokosowe najwyższej jakości – informuje producent. Tradycyjna receptura na popularne ciastecz- ka kokosanki z użyciem tego półproduktu to 1 kg mieszanki Cocomix i 400 g zimnej wody. Składniki po wymieszaniu należy odstawić na ok. 10 minut - po tym czasie masa nadaje się do szprycowania. Orzech kokosowy w rzeczywistości z orzechem nie ma nic wspólnego, gdyż jest... pestką owocu palmy kokosowej. Fot. Pixabay

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz