Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 3 9 Oryginalna dekoracja Ciasta Miodowego świetnie podkreśla jego naturalny „pszczeli” charakter. d odat k i i s u rowc e Do miodowników, muffin, blatów... Często cukiernicy, zamiast naturalnych miodów, zastępują je sztucznymi, które świetnie zdają egzamin przy produkcji różnych słodkich wypieków, a także pieczywa i lodów rzemieślniczych. Inną alternatywą przy wyrobie ciast jest stosowanie gotowych mieszanek zawierających miody w formie proszku. M iód to niewątpliwie jeden z droższych surowców cu- kierniczych, za który z roku na rok trzeba płacić coraz więcej. Spowodowane jest to głównie malejącą liczby pszczół, a tym samym spadkiem produkcji wszelkiego rodzaju mio- dów: rzepakowego, akacjowego, lipowego, gryczanego, wrzoso- wego, wielokwiatowego i innych. Na szczęście do wyboru są też miodowe miksy, ale ich ilośc na polskim rynku od lat nie jest im- ponująca. Firma Zeelandia proponuje mieszankę Ciasta Miodowego, któ- re - jak zapewnia producent - ma w składzie widoczne i wyczuwal- ne kawałki miodu. Koncentrat pozwala na proste przygotowanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego do różnego rodzaju placków i wypieków deserowych o wilgotnym, bursztynowo-złotym mięki- szu, bogatym aromacie i pełnym smaku. Świetnie komponuje się on z wieloma różnymi dodatkami, np. z owocami. Z kolei Ciasto Miodowo-Czekoladowe wzbogacone zostało kuleczkami złocistego miodu, które nie rozpływają się podczas wypieku, a także kawałkami ciemnej czekolady. Koncentrat ten pozwala przygotować wypieki o bogatym smaku domowych wyro- bów, jednocześnie zachowując delikatną strukturę i zapewniając niezmienną jakość oraz zawsze taki sam rezultat – zachwala Ze- elandia. Miks można wykorzystać zarówno do wyrobu ciast babko- wych, jak też tortów i luksusowych ciast deserowych. Wyrazisty smak i zapach miodu naturalnego to jedne z zalet wypieków z mieszanki KOMPLET Miodowe Soft. Jest ona prze- znaczona do łatwego i racjonalnego przygotowania ciasta, któ- rego podstawowa receptura wymaga jedynie połączenia proszku z olejem, jajami i wodą. Tak uzyskaną masę biszkoptowo-tłuszczo- wą można wykorzystać, np. do wyrobu ciasta miodowego z masą kokosową, babki miodowo-maślanej, stefanki miodowej z powi- dłami, rolady jogurtowo-miodowej, szarlotki miodowej czy też kostki Miodowy Grzaniec. To tylko kilka propozycji zastosowania wspomnianej mieszanki, jakie podpowiada jej producent, firma KOMPLET Polska. Naturalny miód pszczeli poddany procesowi suszenia rozpyło- wego jest także jednym ze składników miksu biszkoptowo-tłusz- Jeśli wyginą pszczoły… Na wysoką cenę miodu naturalnego ma wpływ jego coraz mniejsza produkcja, gdyż z roku na rok na świecie ubywa pszczół. Jeśli zawierzymy opinii autorów ra- portu na temat spadku populacji tych owadów, który przygotowali oni dla organi- zacji Greenpeace, to sytuacja rzeczywiście wygląda dramatycznie. Pszczoły giną głównie z powodu szkodliwych dla nich pestycydów powszechnie stosowanych przez rolników. Co by się stało, gdyby na świecie w ogóle zabrakło pszczół? Dotkliwość tego zja- wiska prawdopodobnie byłaby odczuwalna przez ludzi jedynie przez krótki okres. Jeśli Albert Einstein nie pomylił się w swoich obliczeniach, to prawdziwe mogłoby się wówczas okazać się jego stwierdzenie: „jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi zo- staną tylko cztery lata istnienia”. czowego opracowanego przez technologów firmy Atlantis. Wedle zapewnień producenta Ciasta Miodowego idealnie nadaje się ono do wyrobu, m.in . miodowników, mufinek, blatów, spodów i tacek z nadzieniami. • — Oprac. TP Fot. Zeelandia

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz