Bake&Sweet -11-12/2019

4 6 2019/11-12 (107-108) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Wiele słodyczy z jednej maszyny Polscy konsumenci lubią zarówno drobne wypieki o prostych formach, często przypominające produkty domowej roboty, jak też wielobarwne i wielosmakowe ciastka z galaretką lub bez, polane czekoladą, obsypane cukrem itp. J ak już nieraz pisaliśmy w naszym miesięczniku, o popularności drobnych wyrobów cukierniczych najlepiej świadczy rosnąca licz- ba cukierni, w których rusza produkcja tych wyrobów, a także sta- le udoskonalany park maszyn niezbędnych do produkcji, jedno-, dwu-, trzykolorowych produktów o wymyślnych kształtach. Interesująca konstrukcją urządzenie Baby-Maxdrop 400 firmy Has- borg, które pomimo niewielkich rozmiarów może wykonać pracę za kilku wykwalifikowanych cukierników. Jak zapewnia polski producent, maszyna adresowana jest przede wszystkim dla małych cukierni i pie- karni oraz firm z sektora HoReCa, gdyż niewielkie gabaryty multidro- pa, połączone z prostą intuicyjną obsługą, pozwalają na uruchomienie produkcji ciastek nawet w małych pomieszczeniach. Baby-Maxdrop 400 dzięki hermetycznej głowicy może pracować zarówno z ciastami twardymi, jak też półpłynnymi. Ma możliwość stosowania wymiennych końcówek mosiężnych i plastikowych z różnymi wzorami. Urządzenie wyposażone zostało w precyzyjny układ podnoszenia stołu. Sterowa- nie maszyną odbywa się za pośrednictwem panelu wyposażonego w za- budowany wyświetlacz PLC, umożliwiający wybór programu operacyj- nego, wprowadzenie i korygowanie parametrów określających kształt, liczbę i sposób wytwarzania produktów. Oprócz produkcji ciastek kruchych o różnych kształtach, bezów, eklerów, groszka i słomki pty- siowej Baby-Maxdrop 400 pozwala także na wylewanie biszkoptowych blatów, dozowanie muffin, wyrób maczków, makaroników i kokosanek. Całkiem sporo, jak na maszynę o długości niespełna 1 m, wysokości 74 cm i szerokości zaledwie 69 cm. Znacznie większe pole do popisu daje Quatromax. To 4-zbiorni- kowe urządzenie z innowacyjną listwą pozwala produkować szeroką gamę wyrobów o różnych kształtach i długościach, np.: dwukolorowych z dwoma rodzajami nadzienia, dwukolorowych z nadzieniem w środku i dekoracją od góry, trzykolorowych, ciętych struną, blatów biszkop- towych, ciętych gilotyną z dwoma rodzajami nadzienia, nadziewanych i odcinanych migawką. Maszyna wyposażona została w cztery głowice, z czego dwie są na ciasto (np. ciemne i jasne) i dwie na nadzienie (np. krem i marmolada lub dwa kolory marmolady). Quatromax może pra- cować z ciastami kruchymi, parzonymi, piernikowymi, biszkoptowymi, bezowymi. Może też produkować popularne muffiny z nadzieniem i ka- wałkami owoców. Wspomniana maszyna może być także wyposażona w potrójną Niewielki Baby-Maxdrop 400 Jedyne w swojej klasie 4-zbiornikowe urządzenie do formowania i dekorowania drobnych ciasteczek. Fot. Hasborg Fot. Hasborg

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz