Bake&Sweet -11-12/2019

5 2 2019/11-12 (107-108) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a 3100 można używać do różnych rodzajów ciast o gramaturze od 130 do 1100 g. Maszyna procuje z wydajnością do 2400 szt./h. Podobnie jak zaokrąglarka ze stożkami oraz regulowanymi rynna- mi pokrytymi teflonem, co zapobiega klejeniu się ciasta. Urządzenia SMQ10 i SMQ20 w standardzie mają posypywacz mąki, a opcjonal- niemożna jewyposażyćwnadmuch powietrza oraz zraszacz oleju. Oba modele przystosowane są do pracy z kęsami owadze od 200 do 1400 g. Różnica między maszynami dotyczy głównie długości drogi zaokrągla- nia – w SMQ10 jest to 3,6 m, zaś w SMQ20 aż 6 m. Wskład linii do chlebawchodzi takżewagodzielarka tłokowa, która doskonale sprawdza się przy ciastach pszennych jak i mieszanych oraz sztywniejszych. Proces dzielenia odbywa się przy minimalnym spręża- niu i bez podgrzewania. Waga kęsów regulowana jest mechanicznie, przy pomocy pokrętła. Urządzenie posiada posypywacz mąki oraz re- gulację wysokości taśmociągu. Dodatkowo może zostać wyposażony w cyfrowy regulator ilości ważonych kęsów, który wyłączy urządzenie po osiągnięciu zadanej ilości kęsów – wymienia firma IBIS dodając, że wagodzielarka ma zamknięty obieg smarowania tłoka, co do minimum ogranicza zużycie oleju. Maszyna dostępna jest w kilku wersjach różniących się ilością tło- ków (1 lub 2) i ich średnicą (od 90 do 180 mm), wielkością leja (80, 150 albo 200 kg), gramaturą (od 10-150 g do 300-2500 g), a także wydaj- ność pracy (3000 lub 6000 szt./h). Na ostatnim etapie kęsy trafiają do międzygarowni PM. Do maszyn PM 154 lub PM 280 (liczba oznacza ilość koszyków) ciasto podawa- nie jest przez system kontrolowany za pomocą fotokomórki. W mniej- szej maszynie czas garowania waha się od 4 do 8 minut, zaś w większej od 7 do 13minut. Opisywane powyżej linie liniemają jednąwspólną cechę: wyposażone sąwdzielarki do ciast stałych. A cowprzypadku, gdy piekarnia produkuje dużo pieczywa żytniego i z ciast luźnych? Rozwiązaniemmoże być dzielar- ka Kras Integral firmy Gostol, którą od kilku lat znajdziemy w ofercie pol- skiego dystrybutora, firmy Italmarco. Maszyna ta została fabrycznie przy- stosowana do podziału ciast trudnych w obróbce mechanicznej i posiada funkcjęwykładania kęsówo TA180 bezpośrednio do foremek, cowprak- tyce oznacza eliminację kosztownej i nieprzewidywalnej pracy ręcznej. Wsłoweńskiej dzielarce na uwagę zasługujewyjątkowe rozwiązanie kon- strukcyjne. Dzięki wymiennym, modułowym transporterommożliwa jest praca w linii do chleba (Baltona), ale dodatkowo istnieje możliwość nieza- leżnej pracy z ciastemżytnimnakładanymautomatycznie do foremek. Kras Integral, w przeciwieństwie do innych dzielarek, może pra- cować z każdym rodzajem ciasta. W maszynie zastosowano system pneumatycznego pozycjonowania foremek, a ciasto może być precy- zyjnie podawane do form o różnych gabarytach, połączonych w zesta- wy od dwóch do nawet sześciu sztuk. Możliwość blokowania jednego tłoka w celu napełniania zestawów foremek o ilości nieparzystej daje swobodę i pozwala na rozszerzenie gamy stosowanych foremek, a co za tym idzie, całego asortymentu produkcji. Dodatkowo możliwe jest napełnianie ciastem form pojedynczych, długich. Z dzielarką Kras Integral można zapomnieć o ręcznym wlewaniu porcji ciasta do foremek i ich każdorazowym ważeniu. Automatyczną zmianę ustawień maszyny i dopasowanie wagi kęsów do wybranej re- ceptury umożliwia serwomotor, zaś w uzyskiwaniu precyzji pomaga voluminator, który kontroluje ilość przeznaczonego do podziału ciasta. Bardzo ważną rolę odgrywa kompensator ciśnienia stosowany w ko- morze podziału, gdyż eliminuje ryzyko nadmiernego ściskania ciasta, a tym samym zapewnia jego delikatną obróbkę. • — TP Nowe spojrzenie na zarządzanie produkcją Najnowszej generacji Receptor 2.0 umożliwia zaprogramowanie całego procesu produkcyjnego, w skład którego wchodzić mogą receptury, zadania, jak również cały schemat organizacji pracy - informuje producent, firma Ai-Solution. P ozwala to znacznie skrócić czas przygotowania produkcji oraz jej optymalizację, ponieważ cały ten proces przebiega niemal automatycznie na podstawie wiedzy, którą receptor uzyska na początku wdrażania systemu. Do tej pory urządzenia te, oprócz możliwości bardzo dokładnego pomiaru przy dużych zakre- sach wagowych, potrafiły przeprowadzić piekarza lub cukiernika przez cały proces przygotowania surowców. Od momentu kalkula- cji receptury, poprzez naważanie, ustawienie maszyn i pieców, do chwili wytworzenia gotowego ciasta w ściśle określonej ilości. Receptory stanowią duże ułatwienie dla pracownika, który, gdy nie korzysta z takiego urządzenia, za każdym razem musi sa- modzielnie przekalkulowywać receptury, by dopasować je do ilości przygotowywanych produktów. Zajmuje to nie tylko sporo czasu, ale również obarczone jest ryzykiem błędu. Innym zadaniem recep- tora jest kontrolowanie pracy piekarza lub cukiernika i ilości zuży- wanych przez niego produktów. Szacuje się, że w średniej wielkości zakładzie pracującym na dwie zmiany, każdego dnia straty z błęd- nego dozowania składników mogą kosztować właściciela nawet 1000 zł. Zastosowanie receptora pozwala je całkowicie wyelimino- wać – wyjaśnia wspomniany producent. Receptor 2.0, który nie tylko kontroluje proporcje receptury na każdym etapie produkcji, ale także umożliwia obsługę magazynów po stronie surowców i wyrobów gotowych oraz ich przychodów i rozchodów, zgodnie z metodą FIFO, proces konfekcjonowania, wy- dawania surowców czy wydawania towaru w technologii przetwa- rzania tekstu na mowę i mowy na tekst ( Pick by Voice). Pozwala także zaprojektować etykiety dla wyrobów gotowych, zgodne z no- wymi zasadami znakowania, w tym także z tabelami wartości od- żywczych i energetycznych. Dodajmy, że urządzenie wyposażone zostało w interfejs komu- nikacyjny API umożliwiający podłączanie do systemu innych ma- szyn i programów. • — Oprac. TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz