Bake&Sweet -11-12/2019

5 4 2019/11-12 (107-108) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a N a łamach Bake & Sweet ponownie przypominamy najpopularniejsze im- portowane piece obrotowe, z któ- rych korzystają polscy rzemieślnicy oraz pół- przemysłowe zakłady piekarsko-cukiernicze. Round Oven Oryginalność pieca szwedzkiej firmy Revent wynika przede wszystkim z niepowtarzalne- go, okrągłego kształtu komory wypiekowej. Ma to istotne znaczenie dla pieczenia, gdyż zapewnia lepszą dystrybucję ciepła, a tym samym większą wydajność niż ma to miejsce w piecach z powszechnie stosowanymi ko- morami czworokątnymi. Urządzenie osiąga bardzo dobre wyniki pod względem jakości pieczenia i zużycia energii – zapewnia polski dystrybutor, firma Nurkowski. Dla lepszej wi- doczności, a jednocześnie zminimalizowania strat ciepła, piec został wyposażony w duże okno z potrójną szybą. Z kolei, aby zaoszczę- dzić miejsce w piekarni lub punkcie sprzedaży zastosowano drzwi, które przy otwieraniu wsuwają się w obudowę pieca. Revent RoundOvenwystępuje teżwwer- sji sklepowej. Mowa o modelu ONE 39. Wy- różnia go nie tylko nowoczesny design, ale też ergonomia. Dzięki okrągłej komorze wypie- kowej powietrze ma płynną rotację - znacz- nie bardziej równomierną niż w komorach o kształtach prostokątnych. Zaletą okrągłej komory i drzwi wsuwanych w obudowę pie- ca jest to, że po ich otwarciu ciepło pozostaje wewnątrz i „nie uderza” w pracownika obsłu- gującego piec. Revent wyposażył swoje piece m.in. w sys- tem ukośnego nadmuchu powietrza pod spód blach (TCC). Prędkość nadmuchu jest bardzo niska, co pozytywnie wpływa na równomierny wypiek produktów, a jednocześnie chroni przed ich przesuszeniem. Zastosowano również bar- dzomocny systemzaparowania, aby był zawsze gotowy do dostarczenia zadanej ilości pary. WoferciefirmyNurkowski znajdziemy też pełnowymiarowe piece ONE 26, który można załadować wózkiem z blachami 600x400 mm oraz ONE 25 przystosowany do wypieku sze- rokiej gamy produktówpiekarskich i cukierni- czych na blachach 800x600 mm. Techno 2.0 Nowej generacji obrotówka firmy Mondial Forni, dzięki innowacyjnemu systemowi cyr- kulacji powietrza BTT, zapewnia najwyższej jakości wypieki przy maksymalnej oszczęd- ności energii – twierdzi polski dystrybutor, firma Italmarco. Piec gwarantuje maksymalną wszechstronność zastosowania, a z uwagi na możliwość pracy z szerokim zakresem tempe- ratur pozwala realizować doskonałe wypieki zarówno produktów świeżych i mrożonych, przy załadunku pełnego wózka, jak i jego czę- ści. Zastosowany w nim niespotykany dotąd system przepływu powietrza BTT (Bottom to Top) poprzez jegowznoszenie pozwala na uzy- skanie wypieków o charakterystyce rzemieśl- niczej. Z kolei zamontowany w piecu nowo- czesny zawór Speed Dry umożliwia aż o 70% szybsze odprowadzenie pary w porównaniu do pieców z tradycyjnymi systemami. W pie- cu Techno 2.0 zastosowano także podwójny obieg powietrza. System DAF (Double Air Flow) sprawia, że ciepło otacza cały produkt, gwarantując doskonały wypiek także w bar- dzo krótkim czasie lub w bardzo wysokich temperaturach – informuje producent. Zaletą włoskiej obrotówki jest także optymalne zużycie energii w przypadku, gdy piec załadowany jest tylko częściowo. Za efektywne zużycie energii odpowiedzialny jest systemOPT (Optimum), który ma istotny wpływ na obniżenie wysokości rachunków. Niskie koszty pracy pieca wynikają także z zastosowania systemu Steamer Control, którego zadaniem jest ciągłe monitorowanie wydajności parownicy. Z kolei urządzenie Hood Control ma za zadanie wychwytywać i sygnalizować nieprawidłowe straty pary, Obrotówki dla każdego Wśród zalet pieców obrotowych najczęściej wymieniane są ich niewielka powierzchnia, jaką zajmują w zakładzie produkcyjnym w porównaniu do oferowanej powierzchni wypiekowej, a także ich wysoka energooszczędność, która przekłada się na niższe koszty produkcji. Ale najważniejszą z cech obrotówek jest zapewnienie równomiernego wypieku zarówno chlebów i bułek, jak też ciast i ciasteczek. Fot. Revent ONE 39 to nic innego jak piec Revent Round Oven w wersji sklepowej.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz