Bake&Sweet - 5/6-2019

1 4 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e Fot. Food Colours Kolorowa masa cukrowa Można je nanosić za pomocą pędzelka lub gąbki uzyskując przy tym niepowtarzalne efekty dekoratorskie. Często mienią się różnymi odcieniami, nadając cukrowym dekoracjom nie tylko blasku, ale też wrażenie wielowymiarowości. Barwniki do malowania na masie cukrowej, po które niemal powszechnie sięgają już nie tylko profesjonalni cukiernicy, ale także amatorzy, często sprawdzają się również przy tworzeniu wzorów na czekoladowych polewach. O d kilku lat wśród komponentów, z których na co dzień korzystają zwłaszcza dekoratorzy tortów, waż- ne miejsce zajmują barwniki perłowe. Pol- skim producentem takich komponentów jest firma Food Colours, któramaw swojej ofercie m.in. jadalne posypki pudrowe Edible Pearl. Znajdują one zastosowanie przede wszyst- kim w dekoracji tortów w stylu angielskim, wprzygotowywaniu kwiatów, figurek i innych ozdób cukierniczych, przy pokrywaniu form do czekolady czy przy zdobieniu karmelu. Mogą być aplikowane na sucho lub na mokro. Ponieważ pigmenty te nie są rozpuszczalne (w odróżnieniu od innych barwników), można je z powodzeniem mieszać np. z galaretkami, czekoladami i innymi produktami zawierają- cymi wodę lub tłuszcze, a także dodawać do przezroczystych żeli lub nieprzezroczystych marcepanów czy mas cukrowych, uzysku- jąc tym samym efekt mienienia. Pigmenty charakteryzują się wysoką siłą krycia oraz zapewniają blask dekoracjom – informuje firma Food Colours. W ofercie firmy jest aż kilkadziesiąt odcieni Edible Pearl. Wszystkie z tych barwników to komponenty bezglute- nowe, większość jest bezazowa (AZO Free). Uzyskanie perłowego, metalizowanego efektu dekoratorskiego gwarantują też inne komponenty wspomnianego producenta. Jego barwniki proszkowe można stosować do dekorowania ręcznego za pomocą pędzel- ka, jak również do pracy z aerografem. Food Colours ma w ofercie proszki w 26 kolorach, które gwarantują dokładne krycie już przy jednej warstwie. Farby przystosowane do pracy z pędzelkiem pozwalają malować za- równo masę cukrową, lukier, marcepan, jak i czekoladę. Koronka wykonana z pasty Letter&Lace. Fot. Food Colours

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz