Bake&Sweet - 5/6-2019

2 2 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e Prawie jak śmietana Czy przygotowując ciastka, torty lub desery z kremami na bazie bitej śmietany można całkowicie wykluczyć produkty mleczne? Odpowiedź brzmi: tak. Wystarczy sięgnąć po kremy wegańskie. K remy na bazie tłuszczów roślinnych doskonale zastępują naturalną bitą śmietanę i świetnie wpisują się w najnow- sze światowe trendy na wyroby cukiernicze pozbawione składników zwierzęcych. Ponadto ich zaletą jest fakt, że pozba- wione zostały laktozy, z trawieniem której sporo osób ma problem. Tacy konsumenci zmuszeni są, aby unikać ciast i tortów z dodat- kiem prawdziwej śmietany. A jest ich całkiem sporo. Szacuje się, że na nietolerancję laktozy cierpi ok. 25-30 % Polaków. Na szczęście jest dla nich alternatywa w postaci specjalistycznych półproduk- tów do przygotowania kremów, które do złudzenia imitują praw- dziwą bitą śmietanę. W ofercie firmy KOMPLET Polska znaleźć można dwa tego typu produkty. KOMPLET Krem Finezja pozwala podczas ubijania uzyskać dużą objętość i  puszystość. Ten delikatny krem o wanilio- wym smaku jest łatwy i szybki w przygotowaniu, gdyż wystarczy go zmieszać z wodą. Można go bezpiecznie łączyć z innymi kompo- nentami smakowymi i barwiącymi, z owocami czy alkoholem. KOMPLET Krem Volu to również super lekki, puszysty produkt o delikatnie słodkim smaku przeznaczony do wypełnień. Także ten krem jest łatwy w przygotowaniu – też w wysokiej temperaturze otoczenia. Może być użyty jako baza do przygotowania kremów z dodatkiem m.in . alkoholu lub różnych past smakowych. W dowol- KOMPLET Krem Finezja jest łatwy i szybki w przygotowaniu - wystarczy go zmieszać z wodą. Przykłady zastosowania mieszanki KOMPLET Krem Volu. Fot. KOMPLET Polska Fot. KOMPLET Polska nej ilości można dodawać cukier. Co istotne, stosując ten krem do wypełnień drobnych wypieków nie trzeba go dodatkowo usztyw- niać. W przypadku produkcji tortów i ciastek tortowych wymaga- ne jest jednak dodanie żelatyny lub stabilizatora do śmietany, co m.in . pozwala uzyskać odporność na zamrażanie. Wielofunkcyjny KOMPLET Krem Volu może być stosowany nie tylko tam, gdzie użycie naturalnej bitej śmietany jest niewskazane ze względu na jej zwierzęce pochodzenie, ale także w zakładach, w których panu- ją trudne warunki magazynowe. Kilka kremów typu bita śmietana proponuje cukiernikom firma Zeelandia. Bio Bianca to produkt o smaku śmietankowym, który wykorzystywany może być do nadzień, dekoracji i deserów. Po ubi- ciu proszku z wodą uzyskuje się lekką, delikatną i puszystą masę. Krem zapewniający duży przyrost objętości można bezpiecznie schładzać i zamrażać. Jest on trwały także w temperaturze poko- jowej, w której zachowuje odpowiednie cechy nawet przez kilka dni. Można go stosować w wielu kombinacjach z aromatami, gala- retkami, owocami, kawą, kakao, stabilizatorami do śmietany oraz kremami budyniowymi. Bardzo podobnym produktem jest Bianca Cremo, który od Bio Bianca różni się konsystencją (jest bardziej puszysty) oraz bar- dziej naturalnym smakiem śmietankowo-waniliowym. Ten jedwa-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz