Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 2 5 d odat k i i s u rowc e Nie przesadzaj z przyprawami Wiele tradycyjnych polskich ciast swój charakterystyczny smak i aromat w dużej mierze zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom. Sztuka korzystania z cynamonu, kardamonu czy gałki muszkatołowej przy produkcji pierników, szarlotek lub makowców wymaga jednak ostrożności w dawkowaniu. P rzyprawy wiele lat temu na dobre za- domowiły się w naszym cukiernictwie, chociaż od zawsze były produktami importowanymi. Być może to właśnie ich ory- ginalne aromaty, niecodzienne smaki, a także orientalne pochodzenie sprawiły, że w Polsce przez dekady kojarzone były przed wszystkim ze świętami zimowymi. Używając popularnych i obecnie już powszechnie dostępnych przy- praw trzeba jednak wiedzieć, że ich spożywa- nie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Poza tym nie rzadko można natknąć się na fałszywki niewiadomego pochodzenia i o niewiadomym składzie. Zaopatrując się w cynamon, gałkę muszkatołową lub kardamon warto pamię- tać, że zazwyczaj to co tańsze, będzie gorszej jakości. Czy dobrego cukiernika lub piekarza stać na to, aby zraził do siebie klientów przez korzystanie z marnych podróbek? Cynamon Jest to prawdopodobnie jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Ta starta na pył kora od dawna znana była zarówno w Azji, jak teżwAustralii, gdzie także rosną drzewa cyna- monowe. Oprócz tych miejsc cynamon produ- kowany jest też m.in. w Brazylii i na Karaibach, lecz z najlepszej z jakości cynamonowców słynie Sri Lanka. Warto o tym pamiętać i za- opatrując się w tą przyprawę przed świętami zwrócić uwagę skąd jest importowana. Cynamon odwiekówwykorzystywany jest zarówno do słodkich lub pikantnych potraw z mięsa i ryżu, lecz w Polsce głównie kojarzy się go z produktami cukierniczymi. Trudno sobie bez nich wyobrazić szarlotki czy ciasta orzechowego. Coraz chętniej jest też używany przy produkcji biszkoptów, a także dodawany do ciasta drożdżowego na pączki. Przyprawa ta jest również popularna jako dodatek do de- serów cukierniczych, w których używa się jej zarówno w postaci zmielonej, delikatnie posy- pując deser cynamonowym pyłkiem, lub jako dekoracja w postaci laski z cynamonowej kory. tani chiński Cinnamomum cassia - zawierają bowiem duże ilości kumaryny, która może uszkadzać wątrobę. Eksperci od rynku przy- praw szacują, że zdecydowana większość do- Sproszkowana gałka muszkatołowa może być „chrzczona” mąką przez nieuczciwych producentów. Fot. Pixabay W okresie świątecznym przyprawa ta wcukiernio-kawiarniach świetnie sprawdzi się również jako delikatny, acz charakterystyczny dodatek do herbat lub napojów alkoholowych podawanych na ciepło, tzw. grzańców. Jak niemal każda z przypraw, także i cyna- mon stosowany w odpowiednich ilościach ma właściwości lecznicze, zaś w nadmiarze może być szkodliwy. I to nie tylko dla smaku wypie- kanego ciasta, lecz także dla naszego zdro- wia. Niektóre odmiany cynamonu - zwłaszcza stępnego w naszym kraju cynamonu pochodzi właśnieChin. Droższy, cejloński, który zawiera znacznie mniej wspomnianej kumaryny jest w Polsce trudno dostępny. Specjaliści od żywienia uważają, że bez- pieczna ilość cynamonu, jaką można zjeść w ciągu dnia to 0,1 mg na kg masy ciała. Przed paroma laty w USA i Wielkiej Brytanii popu- larną „rozrywką” wśród młodzież była rywa- lizacja, kto szybciej zje łyżkę cynamonu bez popijania. Zabawa to o tyle niebezpieczna, że

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz