Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 2 7 d odat k i i s u rowc e Zielone pestki – cenny dar natury Oferując klientom pieczywo dyniowe nie można się ograniczać jedynie do posypywania zwykłych bułek lub chlebów nasionami dyni. Oprócz atrakcyjnie udekorowanej skórki ważne jest też wnętrze wypieków, a te na różne sposoby może być wzbogacone składnikami pochodzącymi ze wspomnianego warzywa. tować dyniowe wypieki, którymi zdobędziecie sympatię nowych konsumentów, może warto sięgnąć po gotowe, sprawdzone mie- szanki piekarskie? Mocno aromatyczny smak, pożywny i soczysty miękisz, zwięzła struktura i długi okres świeżości, to cechy pieczywa wyproduko- wanego na bazie mieszanki Chleb Na Dzień firmy Ireks. Miks z do- datkiem pełnoziarnistej śruty i mąki oraz ziaren oleistych, wśród których nie zabrakło pestek dyni, przeznaczony jest do wypieku gatunkowych chlebów o dużej zawartości błonnika. Może być ob- rabiany ręcznie lub na liniach produkcyjnych. Mimo iż chleb DynioVit firmy UNIFERM nie jest już nowością na polskim rynku, to jednak jego receptura wciąż zaskakuje kon- sumentów innowacyjnością. Bochenek opracowano bowiem na bazie pasty UNIFERM FermFresh-Kurbis, a tą firma produkuje nie tylko z pestek, ale także z miąższu dyni. Pieczywo pszenno-żyt- nie, oprócz wspomnianego chleba, umożliwia rzemieślnikom pro- dukcję także drobnych, dyniowych wypieków o niepowtarzalnym smaku i kolorze miękiszu. Chleb DynioVit firmy UNIFERM na bazie specjalnej pasty UNIFERM FermFresh-Kurbis z pestek i miąższu dyni. Fot. UNIFERM R ynek zaopatrzenia sektora piekarskiego szybko reaguje na potrzeby konsumentów i równie szybko dostarcza im to cze- go oczekują. A ponieważ klienci z roku na rok są coraz bar- dziej wymagający, dlatego też systematycznie powiększa się oferta producentów różnych mieszanek dedykowanych dla piekarzy-rze- mieślników oraz średnich i przemysłowych zakładów produkcyj- nych. Mają oni obecnie do dyspozycji m.in. znacznie więcej miksów do wyrobu pieczywa dyniowego niż jeszcze kilka lat temu. Chleby i bułki z dodatkami warzyw są znane w naszym kraju od dawna, jednak do niedawna były niedoceniane i uważane za mniej atrakcyjne od „czystych” produktów pszennych. Wraz z trendem na pieczywo funkcjonalne, konsumenci zaczęli dostrzegać zalety znajdujących się w nim różnych dodatków, m.in . pestek dyni. Nie- stety, niektórzy producenci proponują swoim klientom wyroby, które dyniowe są niemal tylko z nazwy, bo czy możemy powiedzieć o bułce, że jest dyniowa tylko dlatego, iż posypana została kilku- nastoma pestkami? Z pewnością nie. Jeśli nie wiecie, jak przygo- Blisko 11 % mieszanki chlebowej Karoca firmy Eco Trade stanowią pestki dyni. Fot. Eco Trade

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz