Bake&Sweet - 5/6-2019

Bochenki pełne krzemu spis treści Pieczywo z dodatkiem gryki charakteryzuje się znacznie zwiększoną objętością w stosunku do tradycyjnych receptur. Ale to nie jedyna zaleta tego rodzaju wyrobów, które może nie należą do najpopularniejszych produktów sprzedawanych w piekarniach, lecz mają swoich stałych i za- gorzałych konsumentów ceniących niepowtarzalny smak gryczanych chlebów. Prawie jak śmietana Czy przygotowując ciastka, torty lub desery z kremami na bazie bitej śmietany można cał- kowicie wykluczyć produkty mleczne? Odpowiedź brzmi: tak. Wystarczy sięgnąć po kremy we- gańskie. Czyszczenie etykiet jest wmodzie Coraz częściej piekarze sięgają po mieszanki, które pozwalają im produkować chleby i bułki zgodne z trendem Clean Label. Jest on obecny także w sektorze cukierniczym, gdzie jednak nie zawsze da się w pełni wyeliminować z receptury składniki oznaczone symbolem E. Niezbędne w każdej cukierni Pojęcia „mikser” i „ubijaczka” dla większości cukierników i piekarzy oznaczają to samo, gdyż urządzenia te wykorzystują do takich samych celów. Zdaniem fachowców, miksery charakte- ryzują się jednak większą prędkością obrotową narzędzi roboczych, a tym samym pozwalają przygotowywać masy wymagające lepszego napowietrzenia. W praktyce okazuje się, że z tym zadaniem świetnie sobie radzi także wiele modeli ubijaczek. Jak zatrzymać zimno? Odpowiednie zarządzanie temperaturą oraz wilgotnością powietrza daje gwarancję za- chowania należytych właściwości odżywczych, smakowych i zapachowych każdego produktu piekarsko-cukierniczego. W tym artykule przyjrzymy się kilku praktycznym urządzeniom, które pozwalają przechowywać wyroby z codziennej produkcji w niskich temperaturach. str. 21 str.32 str. 38 str. 51 str. 56

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz