Bake&Sweet - 5/6-2019

3 2 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e Jaglane, czyli zdrowe Proso znane jest ludzkości od wielu lat, ale gdyby nie moda na tzw. zdrową żywność przypuszczalnie nadal byłoby zapomniane przez piekarzy. Decydując się na produkcję pieczywa lub ciastek z mąką jaglaną nie powinno się jednak zapominać o tym, aby umiejętnie informować klientów o prozdrowotnych właściwościach tych wyrobów, gdyż wielu konsumentów wciąż nie ma o nich należytej wiedzy. P o produkty z mąki jaglanej szczególnie chętnie sięgają oso- by chore na celiakię oraz te, które z różnych innych wzglę- dów są na diecie bezglutenowej. Chleby, bułki, a nawet ciastka z mąki pozyskiwanej z prosa zyskują w ostatnim czasie na popularności, o czym świadczy fakt, iż coraz więcej zakładów pie- karsko-cukierniczych wprowadza je do swojej oferty. Niektórzy decydują się na samodzielną produkcję jaglanych wypieków, inni sięgają po gotowe mieszanki zapewniające łatwe, jak też szybkie przygotowanie odpowiednich ciast. Takim właśnie miksom po- święcony jest ten artykuł. Gotowych kompozycji wypiekowych dedykowanych do wypie- ku pieczywa jaglanego nie ma w Polsce zbyt dużo, ale też zapotrze- bowanie na te produkty nie jest szczególnie wielkie. Oferta produ- centów mieszanek piekarskich wydaje się być więc odpowiednio dopasowana do oczekiwań rynku. Jednym z kilku jaglanych miksów jest Credi Jaglove – mieszan- ka opracowana przez technologów firmy Credin. Dzięki niej można wyprodukować oryginalny chleb, który m.in. pomaga w prawidło- wej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia – wyjaśnia producent. Wszystko to dzięki cennym minerałom i mikroelementom znajdu- jącym się w małych ziarenkach prosa. W komplecie z mieszanką Bochenek z mieszanki Jaglove udekorowany atrakcyjną jaglaną posypką. Fot. Credin Fot. Uldo Szybką produkcję pszennych wypieków umożliwia miks Uldo Bułki z Kaszą Jaglaną.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz