Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 3 7 Czyszczą i natłuszczają t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Używanie brudnych blach piekarskich nie tylko niesie ze sobą duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenia wypiekanych produktów, ale także zwiększa zużycie energii przez piec. Nagar i przypalenizna istotnie zmniejszają bowiem przewodnictwo cieplne blach, co w efekcie wymaga większego dogrzania od spodu. Tych wszystkich problemów można uniknąć np. dzięki czyszczarkom. U żywanie tych specjalistycznych maszyn w piekarni i cukier- ni nie jest oczywiście obowiązkowe. Blachy z powodzeniem można czyścić ręcznie, jednak ten, kto chociaż raz wykonywał taką czynność wie, jaka jest uciążliwa, ile wymaga wysiłku i pochłania czasu. Zaletą mechanicznych urządzeń czyszczących jest także to, że dzięki myciu blach na bieżąco zwiększa się ich rotacja, a to oznacza, iż w zakładzie produkcyjnym potrzeba znacznie mniej blach. W ofertach kilku krajowych dystrybutorów sprzętu piekarsko- cukierniczego można znaleźć niemieckie maszyny firmy KD-Putz. Czyszczarka Tubur 1000 przeznaczona jest do blach dwurantowych o wymiarach 580 x 980 mm i 600 x 1000 mm. Blacha wkładana jest do urządzenia od przodu, wciągana jest przez stalowe walce i czyszczona za pomocą szczotek stalowych. Następnie wypychana jest przez kolej- ne walce i doczyszczana przez szczotki z tworzywa sztucznego. Przy wyjściu z maszyny blacha zostaje poddana olejeniu. Urządzenia KD-Putz występują także m.in. w wersji przystosowa- nej do blach perforowanych trzy- i czterorantowych (maszyny z linii Margo) oraz do blach wypiekowych i perforowanych dwurantowych (seria Avidi). Dokładne wyczyszczenie i natłuszczenie blach pełnych oraz perfo- rowanych to zadanie, z którym świetnie sobie radzą urządzenia duń- skiej firmy Jeros. Stosowanie tej maszyny nie tylko skraca czas czysz- czenia blach (100 sztuk można „doprowadzić do ładu” w zaledwie kilka minut), ale też gwarantuje, że nie zostaną one podczas tego procesu zdeformowane. Aby uniknąć wszelkiego odkształcenia blach, wałki prowadzące u wejścia i wyjścia z urządzenia mają dużą średnicę i wy- wierają jednakowy nacisk. Wurządzeniach Jeros czyszczenie odbywa się na sucho. Maszyny po- siadają unikalny systemzeskrobywania resztek, cowydłuża okres użytko- waniablach i zapewnia ich skuteczniejsze i delikatniejsze czyszczenieoraz wpływa pozytywnie na niższe zużycie oleju do natłuszczania. Czyszczarka Jeros 6011 ma system mycia szczotek, który w kilka sekund usuwa z nich 95 % resztek. Posiada także możliwość regula- cji poziomu oleju nakładanego na każdą blachę. Dzięki zastosowaniu szczotek ze stali szlifowanej duński producent znacznie zredukował ha- łas towarzyszący czyszczeniu blach. Wurządzeniu Jeros 6015 szczotki ze stali mogą być zastąpione nylonowymi. To one dzięki dodatkowemu procesowi czyszczenia odpowiadają za utrzymanie w czystości otwo- rów blach perforowanych. Obie wspomniane maszyny mają możliwość Duńska czyszczarka do blach piekarsko- cukierniczych Jeros 6011. Szczotki nylonowe pozwalają dokładnie wyczyścić wszystkie otwory w blachach perforowanych. Fot. Jeros Fot. B&S

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz