Bake&Sweet - 5/6-2019

8 2019/05-06 (101-102) WY DA R Z E N I A Gastronomowie na Mazurach Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski i najlepsi dostawcy: liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne. Tak pokrótce można scharakteryzować kwietniowe targi Mazury HoReCa w Ostródzie. W ydarzenie odbywające się na Mazurach Zachodnich przy- ciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkać nowych klientów oraz porozmawiać o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. Dzięki systemowi meetingowemu w trakcie dwóch dni targowych odbyło się kilkaset spotkań na linii hosted buyer – wystawca. Sercem targów była strefa konkursowa, która na swoich stanowi- skach gościła uczestników czterech konkursów kulinarnych. Jednym z nich był organizowany po raz pierwszy Green Box Challenge. Kon- kurs w kategorii open polegał na przygotowaniu przez zawodników wegańskiego dania w stylu Premium Street Food w ciągu jednej godzi- ny. Uczestnicy losowali zestawy warzyw i owoców, które mogli wzbo- gacić, takimi produktami jak: makarony, ryże, sosy, przyprawy. Wciągu 60 minut musieli przygotować trzy atrakcyjne dania, które na koniec pakowali w jednorazowe pudełko. Wśród profesjonalistów oraz fre- elancerów, którzy wystartowali w rywalizacji najlepszy okazał się Michał Bilecki z Fabryki Wełny Hotel & SPA z Pabianic. Na kolejnych pozycjach uplasowali się Weronika Migdałek z poznańskiej restaura- cji Lavenda Cafe & Lunch oraz Kornel Winiarski z Tristan Hotel & SPA z Kątów Rybackich. Dużym powodzeniem wśród odwiedzających ostródzkie targi cieszyły się strefy live cooking, gdzie czołowi polscy kucharze, w tym przedstawiciele Klubu SzefówKuchni i Akademii Bocuse D’or, przepro- wadzali otwarte pokazy kulinarne. Była to doskonała okazja, by zoba- czyć ich przy pracy a zarazem dowiedzieć się więcej o przygotowywa- niu się do międzynarodowych konkursów kulinarnych. Mazury HoReCa to jednak nie tylko gastronomia najwyższej klasy. Kilkuset seminarzystów z branży zgromadziły specjalistyczne szkole- nia. Po raz drugi o zarządzaniu restauracją, jej finansami i personelem opowiedzieli Piotr Rogowski i Paweł Gruba - trenerzy i doradcy Mena- dżera ZewnętrznegoGastronomii. „Daj się odnaleźć turystom i zwiększ liczbę gości w Twoim obiekcie noclegowym” – to był z kolei jeden z te- matów, o którym dyskutowali przedstawiciele branży turystycznej w ramach szkoleń prowadzonych przez portal Nocowanie.pl. • Kolejne targi za rok. — Oprac. TP Fot. Organizator targów Fot. Organizator targów

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz