Bake&Sweet 7-8/2019

1 2 2019/07-08 (103-104) Gofry przez cały rok Dlaczego Polacy chętniej kupują gofry wiosną i latem, a nie jesienią lub zimą? Przecież nie jest to produkt sezonowy, a raczej całoroczny. W upalne dni może być oferowany z zimną, bitą śmietaną, schłodzonymi owocami i polewami, a nawet dodatkiem lodów, zaś w okresie chłodnych miesięcy ciepłe, świeżo wypieczone gofry z gorącymi polewami skutecznie ogrzeją zmarzniętych konsumentów. Okazuje się jednak, że w naszym kraju pod wieloma względami rządzi tradycja. P OMY S Ł NA B I Z N E S N a polskim rynku nie do końca przyjmują się nowe koncepty, jak np. ciemne gofry z ciasta o smaku czekoladowym lub ka- kaowym czy też gofry zapiekane na patyku. Wciąż z dużym dystansem podchodzimy do gofrów z dodatkiem farszów warzywnych i mięsnych czy wytrawnych wypieków z jajkiem sadzonym. Dla więk- szości rodaków gofry muszą być serwowane na słodko. Mieszanki W Polsce gotowe mieszanki produkuje kilka firm, które nie mogą narzekać na brak zainteresowania swoimi miksami. Od lat nie maleje zapotrzebowanie na te gotowe ciasta, chociaż nie wszystkie nowe komponenty wprowadzane na rynek zyskują aprobatę konsumentów. Nie zawsze to, w co można było się zaopatrzyć jeszcze przed rokiem, jest więc dostępne obecnie. Zaletami gofrów z gotowych mieszanek są m. in. odpowiednia kru- chość oraz konsystencja ciasta, które po wypieczeniu bez problemów odchodzi od formy gofrownicy.Wszystkiekomponentymają też bardzo ważną zaletę: nie wymagają lodówki do przechowywania mleka czy jaj, gdyż surowce te w sproszkowanej postaci już są obecne wmiksach. Proszki do szybkiego i łatwego przygotowania ciasta gofrowego od kilku lat znaleźć można w ofercie firmy AKO. Jej mieszanki Gofry Po- morskie dostępne są w dwóch smakach - z aromatemwaniliowym oraz cytrynowym. Dla uzyskania odpowiedniego ciasta miksy wymagają je- dynie połączenia z olejem i wodą. Jak informuje producent, odpowied- nio dobrane składniki ciasta zapewniają uzyskanie wyrobów gotowych o chrupko-kruchej strukturze oraz delikatnym miękiszu, a w przypad- ku wyrobu naleśników zapewniają im puszystość i elastyczność. Hitem w ofercie AKO są Gofry Bąbelkowe. Wymyślone w Hong Kongu różnią się od klasycznych gofrów nie tylko kształtem i formą serwowania. Nieco inny jest także skład ciasta biszkoptowego, które musi odpowiednio wyrosnąć w specjalnej, obrotowej gofrownicy. Poza tym, bezpośrednio po wypieku, gofry takie muszą być na tyle elastycz- ne, aby nie pękały podczas formowania z nich rożka – niepowtarzalne- Smaczne i delikatne wypieki gwarantuje 100 % mieszanka KOMPLET Gofry. Gofry bąbelkowe są w Polsce hitem już od kilku sezonów. Fot. KOMPLET Polska Fot. Soreno

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz