Bake&Sweet 7-8/2019

1 4 2019/07-08 (103-104) d odat k i i s u rowc e Dla 2,5 miliona diabetyków Pieczywo dla osób stroniących od glutenu. Chleby dla konsumentów na diecie wysokoproteinowej i niskowęglowodanowej. Wypieki wegańskie pozbawione dodatków zwierzęcych. O tego typu wyrobach niejednokrotnie pisaliśmy już na łamach naszego magazynu. Pora, by przyjrzeć się mieszankom, z których można produkować smaczne i zdrowe chleby dla chorych na cukrzycę, ale także dla osób zdrowych, które dbają o zgrabną figurę. N ie jest tajemnicą, że istotny wpływ na smukłą sylwetkę ma spożywanie produktów o odpowiednio niskim indek- sie glikemicznym. Nie będziemy wnikać w szczegóły i za- wiłości funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale faktem pozosta- je, że niektóre wyroby żywnościowe bardziej podwyższają poziom glukozy we krwi, a inne mniej. W efekcie po jednych dochodzi do odkładania się tłuszczu na brzuchu lub udach, a po drugich nie. Dobrze wiedzą o tym zwłaszcza kobiety, które znacznie częściej od mężczyzn przykładają uwagę do tego, aby mieć zgrabne ciało. Na spożywanie produktów o właściwym indeksie glikemicz- nym należy spojrzeć także przez pryzmat zdrowotnych konse- Produkty o IG poniżej 55 są trawione wolno, dzięki czemu dłużej dają poczucie sytości. Osobom na takiej diecie znacznie łatwiej jest obniżyć masę ciała oraz utrzymywać ją na właściwym poziomie. kwencji takiej diety, gdyż pożywienie o wysokim IG nie tylko prowadzi do otyłości, lecz również może być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2. Między innymi z tego powodu coraz więcej kon- sumentów baczniej przygląda się temu, co kupuje do jedzenia. Dla nich pieczywo o niskim indeksie glikemicznym stanowi cenne uzu- pełnienie codziennej diety. Dodajmy, że wskaźnikiem IG interesują się także chorzy na cukrzycę, a szacuje się, że w Polsce żyje ich aż ponad 2,5 milio- na. Zastanówcie się, ilu diabetyków jest wśród klientów Waszych sklepów? Możecie im zaproponować wypieki ze specjalistycznych mieszanek, jakie prezentujemy w tym artykule. 50 % koncentrat IG Mix firmy Bakels pozwala przygotować ciasto chlebowe o bogatym składzie, m.in . z dynią, siemieniem lnianym, słonecznikiem, otrębami pszennymi i płatkami owsiany- mi. Jak informuje wspomniany producent, skład mieszanki oraz receptura i metoda wypieku zostały zarekomendowane przez naukowców Uniwersytetu Oxfordzkiego, który wystawił certyfi- kat uczelni potwierdzający, że przy zachowaniu rekomendowanej receptury wysokość wskaźnika IG będzie miała niską wartość na poziomie 54. Chleby z miękiszem o gruboziarnistej strukturze i chrupiącej skórce wyróżniają się spośród innych podobnych wy- pieków wyrazisty smakiem i intensywnym aromatem – podkreśla producent mieszanki. Badania potwierdziły, że indeks glikemiczny chleba KOMPLET ProBody jest na poziomie zaledwie 33,5. Fot. KOMPLET Polska

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz