Bake&Sweet 7-8/2019

1 8 2019/07-08 (103-104) d odat k i i s u rowc e Ciasteczka w amerykańskim stylu Popularności klasycznych cookies należy się dopatrywać w modzie na wszystko, co pochodzi zza oceanu. To stamtąd przybyły do Europy m.in . muffiny, donuty i bogato dekorowane ciasteczka cupcakes. Amerykańskie korzenie mają też miękkie i zarazem kruche cookies, lekko ciągnące się i z dużymi kawałkami mlecznej czekolady. C oraz więcej zakładów cukierniczych wzbogaca swoją ofertę o te charak- terystyczne kruche ciastka (zważyw- szy na ich rozmiary raczej nie należy nazywać ich ciasteczkami). Na rynku zaopatrzenia naszej branży, oprócz mieszanek do wyrobu cookies, dostępne są także gotowe produkty mrożone. Chętnie sięgają po nie te punkty gastronomiczne, które pozbawione są od- powiedniego zaplecza produkcyjnego, czyli małe kawiarnie, stacje benzynowe, punkty sprzedaży detalicznej. Zaletą tych wyrobów jest to, że nie trzeba ich odpiekać, a wy- starczy jedynie rozmrozić. W tym artykule skoncentrujemy się jednak na mieszankach adresowanych do cukierników samodzielnie wypiekających swoje produkty. Aby uatrak- cyjnić ofertę ciastek i ciasteczek o słodkie amerykańskie przysmaki można je oczywi- ście przygotować korzystając z klasycznej re- ceptury i takich składników jak: mąka, masło lub margaryna, cukier (w tym także brązowy), jaja, proszek do pieczenia. Można też wybrać wariant łatwiejszy i gwarantujący powtarzal- ność produkcji, czyli sięgnąć po specjalistycz- ne mieszanki cukiernicze. Choćby takie jak Q´ki opracowane przez technologów firmy Zeelandia. Ten ekono- miczny miks do wypieku ciasteczek o smaku waniliowym, daje cukiernikowi pewność, że uzyska wyrób o charakterystycznej konsy- stencji tzn. chrupiącej, popękanej skórce na zewnątrz i delikatnie ciągnącym się mięki- szem w środku. Te proste w przygotowaniu wyroby znakomicie sprawdzą się jako słodka przekąska w wersji podstawowej, jak i z róż- nymi dodatkami – informuje producent mie- szanki podpowiadając, że mogą to być np. migdałowe płatki lub słupki, kawałki nietopli- wej czekolady lub ziarna, które nadadzą wy- piekomwyjątkowego charakteru. W ofercie Zeelandii znajdziemy także koncentrat Q´ki Owsiane z dużą ilością chru- piących płatków owsianych (25 %) oraz mie- szankę Q´ki Czekoladowe o intensywnym smaku i kolorze. Oba miksy są łatwe w przy- gotowaniu i wymagają jedynie połączenia proszku z niewielką ilością wody oraz marga- ryny. Do produkcji aromatycznych wypieków, Fot. Lesaffre Cookies Czekoladowe firmy Lesaffre. Fot. CSM

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz