Bake&Sweet 7-8/2019

2 4 2019/07-08 (103-104) d odat k i i s u rowc e Sposobów na to jak jeść nasiona chia jest wiele. Można je dodawać do ciasta chlebowego w całości lub po zmieleniu łączyć z mąką stosowaną do słodkich wypieków. Można ich na co dzień używać jako dodatek do wielu posiłków śniadaniowych i obiadowych albo też wykorzystać ich właściwości żelujące do przyrządzania puddingów i sosów. Szałwia hiszpańska wciąż na topie Nasiona chia to doskonały przykład, jak wiele zapomnianych lub niedocenianych składników żywnościowych przeżywa obecnie swój renesans. Od setek lat znane i uprawiane w Ameryce Południowej teraz podbijają świat. Chia, czyli szałwię hiszpańską można kupić niemal w każdym sklepie, a wypieki z jej dodatkiem oferują zarówno piekarnie, jak też zakłady cukiernicze. K onsumentów, którzy uważnie przyglądają się temu co je- dzą i na co dzień sięgają po produkty funkcjonalne i proz- drowotne wciąż przybywa, a nie maleje. Wśród nich małe ziarenka szałwii hiszpańskiej robią furorę, gdyż zawierają duże ilości wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a także niektórych witamin. Są w Polsce zakłady, które oferują wypieki przygotowywane od podstaw z zachowaniem tradycyjnej receptury, wzbogacone o wspomniane ziarenka. Są też takie firmy, w których z czystym sumieniem sięga się po wysokiej jakości komponenty piekarskie. Takie jak te opisane w artykule. Ponad 12 % cennych nasion znajdziemy w mieszance KOM- PLET Chia 40 firmy KOMPLET Polska, która w żadnym stopniu nie ogranicza piekarzy do jednej receptury. Chleby lub bułki moż- na produkować z użyciem różnych zakwasów. W każdej z receptur 40 % koncentrat piekarski trzeba dokładnie wymieszać z mąką pszenną, drożdżami i olejem. Producent podpowiada, że przez połączenie miksu KOMPLET Chia z nasionami sezamu otrzymać można posypkę dekoracyjną, która dodatkowo uatrakcyjni bo- chenki. Fot. Pixabay Nasiona chia znane są od tysięcy lat. Z ich prozdrowotnych właściwości korzystali już Majowie i Aztekowie. Specjalnie do wyrobu pieczywa drobnego opracowana zosta- ła 30 % mieszanka KOMPLET Bułka Chia 30. Jak podkreśla jej producent, otrzymane z niej bułki i bagietki charakteryzują się dużym przyrostem objętości, mają wilgotny miękisz o równomier- nej porowatości, a podczas pieczenia uzyskują atrakcyjną chru- piącą skórkę. Pieczywo charakteryzujące się lekko orzechowym smakiem można produkować zarówno rzemieślniczo, jak też na liniach przemysłowych. Nasiona Salvia hispanica stanowią też jeden z istotnych skład- ników chleba mieszanego zawierającego orkisz z pełnego prze- miału i samopszę – pieczywa wyprodukowanego z mieszanki KOMPLET 3 PraKłosy. Prozdrowotne nasiona znajdziemy także w miksie Uldo Chia. Ta kompozycja firmy Uldo, w której składzie znalazły się także żytnia mąka i otręby, słonecznik oraz siemię lniane, pozwala na przygotowanie ciasta chlebowego z użyciem dodatkowej mąki żytniej i pasty do zakwaszania (np. Uldo Sauer Ciemny) albo bez dodatku mąki i z zastosowaniem naturalnego kwasu (polecane przy produkcji pieczywa z tzw. czystą etykietą). Producent mie- szanki zaleca także stosowanie słodu jęczmiennego, co powala m.in . zabarwić miękisz, zwiększyć jego wilgotność oraz poprawić smak i aromat wypieków. Wysokiej jakości mieszankę Chia Mix proponuje firma Ba- kels. Z kompozycji piekarskiej zawierającej aż 9 % nasion szałwii hiszpańskiej można przygotować m.in. chleby, bułki, rustykalne bagietki i słone przekąski. Koncentrat łączy się z mąką pszenną

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz