Bake&Sweet 7-8/2019

2 6 2019/07-08 (103-104) d odat k i i s u rowc e Nie wszystko co w proszku jest mlekiem Dla wielu rzemieślników mleko w proszku jest ważnym składnikiem ciast i ciastek, a także niektórych gatunków chlebów i pieczywa drobnego. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że takie same właściwości i korzystny wpływ na jakość wypieków mają też różne zamienniki sproszkowanego mleka. N a rynku zaopatrzenia naszej bran- ży jest wiele różnych gatunków mleka w proszku - zarówno peł- notłustego, jak też odtłuszczonego. Wy- twarzane jest ono przez spółdzielnie mle- czarskie w całym kraju oraz przez firmy specjalizujące się wyłącznie w tego typu sproszkowanych produktach. Niektóre z nich, oprócz popularnych wyrobów prze- znaczonych dla klientów indywidualnych, ale także dla potrzeb rzemiosła i przemy- słu (wówczas mleko jest pakowane w duże worki), ma w swojej ofercie także proszki specjalistyczne dla cukiernictwa. Należy do nich np. Mleko pełne w proszku Tr pro- dukowane przez firmę Proszki Mleczne. Ten produkt, zawierający 26 % tłuszczu palmowo-kokosowego, przeznaczony jest przede wszystkim dla lodziarzy i stanowi tańsze od mleka pełnotłustego rozwiąza- nie przy produkcji lodów. W cukiernictwie nadaje się do produkcji kremów lub polew. Sproszkowane produkty dla sektora spożywczego, stanowiące alternatywę dla klasycznego mleka w proszku, ma także firma Bartex. Mieszanki o obniżonej za- wartości białka, produkowane na bazie tłuszczu mlecznego i protein mleczno-ser- watkowych dedykowane są m.in . dla pro- ducentów wyrobów czekoladowych, bran- ży cukierniczej oraz sektora lodziarskiego. Szerokie zastosowanie w całym prze- myśle spożywczym mają także preparaty pełne (na bazie białek mlecznych) wzbo- gacone palmowym lub kokosowym tłusz- czem roślinnym. Jak zapewnia producent, świetnie sprawdzają się m.in . w piekar- stwie i cukiernictwie oraz w lodziarstwie. Ich zaletą jest nie tylko cena, która jest niż- sza od standardowego mleka w proszku, ale także znacznie wydłużony okres trwa- łości. Ponieważ jedyny tłuszcz znajdujący się w tych produktach jest pochodzenia roślinnego, a ten jak wiadomo nie ma zdol- ności jełczenia jak tłuszcz mleczny, stąd Fot. OSM Koło Fot. OSM Koło Proszki OSM Koło natłuszczane tłuszczem roślinnym: z lewej - El Dorado 26 %, z prawej - Milka Gold 28 %.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz