Bake&Sweet 7-8/2019

2 8 2019/07-08 (103-104) Naturalne składniki – tego oczekują konsumenci Firma Lesaffre sukcesywnie powiększa swoją ofertę mieszanek do produkcji pieczywa z czystą etykietą. W ostatnim okresie wzbogaciła się ona o miksy 8 Ziaren i Owsiany. NOWO Ś C I P ROD UK T OWE P ierwsza z tych kompozycji piekarskich to w 100 % naturalny produkt przeznaczony do wypieku chlebów wzbogaconych dużą ilością ziaren. Jak informuje producent: zastosowanie od- powiednio dobranych, wysokiej jakości składników sprosta oczekiwa- niom i zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających zwolenników zdrowej żywności. Funkcjonalne pieczywo 8 Ziaren jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza i białka, a także ma wysoką zawarto- ścią fosforu i błonnika pokarmowego. Z kolei Owsiany to 40 % miks do wyrobu wieloziarnistego pieczy- wa mieszanego z dodatkiem płatków owsianych i żytnich, słonecznika oraz brązowego siemienia lnianego. W mieszance znalazła się także m.in. pełnoziarnistamąka owsiana, zakwas z pszenicy durumoraz słód jęczmienny, które w istotny sposób wzbogacają smak i aromat wypie- ków. Chleb Owsiany ma charakterystycznie chrupiącą, rustykalnie spękaną skórkę, a jednocześnie pulchny miękisz o równomiernej po- rowatości i jasnym, naturalnym kolorze – zachwala firma Lesaffre. Wśród innych, nowszych mieszanek wspomnianej firmy na uwagę zasługują także dwie kompozycje cukiernicze. Ciasto Orkiszowe jest – jak reklamuje producent - nowatorską mieszanką do wyrobu ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, którego do- skonała jakość gwarantuje użycie w recepturze 100 % pełnoziarnistej Biszkoptowo-tłuszczowe Ciasto Orkiszowe z nowatorskiej mieszanki cukierniczej. mąki orkiszowej (bez dodatku oczyszczonej mąki pszennej). Mieszanka znacznie upraszcza przygotowanie ciasta oraz zapewnia uzyskaniewy- piekówo sprężystymmiękiszu i wydłużonej świeżości. Zaletą stosowa- nia tej mieszanki jest także gwarancja powtarzalności produkcji. Podobne zalety mają wypieki z uniwersalnego miksu Ciasto De Luxe, który jest dedykowany do wyrobu różnego rodzaju ciast biszkop- towo-tłuszczowych. Mają one naturalny kolor, łagodny smak i wilgot- ny miękisz. Jego sprężysta struktura zapewnia m.in . stabilne trzymanie nadzień i owoców. Ważną zaletą tej mieszanki jest też jej ekonomiczna receptura. W nowej ofercie Lesaffre znalazło się także coś dla gastronomów. Mowa o mieszance do produkcji gofrów oraz naleśników. Jej odpo- wiednio dobrane składniki, do których należy dodać tylko olej i wodę (w przypadku naleśników również mleko), zapewniają uzyskanie aro- matycznych produktów o pożądanych cechach. Gofry mają chrupką, kruchą skórkę i lekkie biszkoptowe wnętrze, zaś naleśniki są puszyste i elastyczne. • — TP Chleb 8 Ziaren jest źródłem m.in. magnezu, cynku, żelaza, fosforu, białka i błonnika pokarmowego. Fot. Lesaffre Fot. Lesaffre

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz