Bake&Sweet 7-8/2019

Dla 2,5 miliona diabetyków spis treści Pieczywo dla osób stroniących od glutenu. Chleby dla konsumentów na diecie wysokopro- teinowej i niskowęglowodanowej. Wypieki wegańskie pozbawione dodatków zwierzęcych. O tego typu wyrobach niejednokrotnie pisaliśmy już na łamach naszego magazynu. W tym nume- rze Bake & Sweet przyglądamy sięmieszankom, z którychmożna produkować smaczne i zdrowe chleby dla chorych na cukrzycę, ale także dla osób zdrowych, które dbają o zgrabną figurę. Ciasteczka w amerykańskim stylu Popularności klasycznych cookies należy się dopatrywać wmodzie nawszystko, co pochodzi zza oceanu. To stamtąd przybyły do Europy m.in . muffiny, donuty i bogato dekorowane ciastecz- ka cupcakes. Amerykańskie korzenie mają też miękkie i zarazem kruche cookies, lekko ciągnące się i z dużymi kawałkami mlecznej czekolady. Szałwia hiszpańska wciąż na topie Nasiona chia to doskonały przykład, jakwiele zapomnianych lub niedocenianych składników żywnościowych przeżywa obecnie swój renesans. Od setek lat znane i uprawiane w Ameryce Południowej teraz podbijają świat. Chia, czyli szałwię hiszpańską można kupić niemal w każdym sklepie, a wypieki z jej dodatkiem oferują zarówno piekarnie, jak też zakłady cukiernicze. Czym kroić chleb: tarczą czy sierpem? W marketach na stoiskach z pieczywem coraz częściej klienci mają do dyspozycji samoob- sługowe krajalnice do pieczywa. Maszyny te pozwalają m.in . porcjować pieczywo na kromki o pożądanej grubości lub dzielić bochenki na równe połówki. Zazwyczaj posiadają noże tarczowe, ale są także modele wyposażone w ostrza o kształcie sierpowatym. Czym się różnią od siebie? Precyzyjny, szybki i higieniczny Pneumatyczny systemdozowania, wstrzykiwania i dekorowania pozwala zapomnieć o brud- nych i klejących naczyniach, zachlapanych stołach i blatach czy poklejonej podłodze. Poza tym zapewnia powtarzalną dokładność odmierzanych porcji. str.14 str.18 str. 24 str. 32 str. 35

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz