Bake&Sweet 7-8/2019

3 2 2019/07-08 (103-104) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Fot. MHS Schneidetechnik Czym kroić chleb: tarczą czy sierpem? W marketach na stoiskach z pieczywem coraz częściej klienci mają do do dyspozycji samoobsługowe krajalnice do pieczywa. Maszyny te pozwalają m.in . porcjować pieczywo na kromki o pożądanej grubości lub dzielić bochenki na równe połówki. K rajalnice do pieczywa to jedno z podstawowych urzą- dzeń elektrycznych, w jakie wyposażone są nawet nie- wielkie punkty sprzedaży. Najczęściej korzystają one z tradycyjnych maszyn trakowych z nożami taśmowymi, które narzucają jednak użytkownikowi pewne ograniczenia. Nie po- zwalają na swobodną regulację grubości kromek, a tym samym nie są w stanie spełnić oczekiwań wielu klientów. Znacznie szersze możliwości w krojeniu pieczywa dają krajalnice z no- żami sierpowymi lub tarczowymi. Czym się różnią od siebie? Krajalnice tarczowe Wśród renomowanych i dobrze znanych na całym świecie maszyn do porcjowania pieczywa amerykańskiej firmy JAC znajdziemy zarówno urządzenia dedykowane specjalnie do samodzielnej obsługi przez klientów, jak również niewielkie krajalnice przystosowane do obsługi przez wykwalifikowany personel sklepowy. JAC Varia Pro o wydajności do 120 kromek/min pozwala na płynną regulację grubości kromki w zakresie od 5 do 25 mm. Moż- na również wybrać ilość pokrojonych kromek lub dzielić chleb na połówki. Maszyna, dedykowana do porcjowania szerokiej gamy wyrobów piekarskich, została zaprojektowana zgodnie z suro- wymi wymogami bezpieczeństwa – zapewnia producent, który wyposażył krajalnice, m.in . w system automatycznego dosuwania chleba do noża, a także odpowiednie osłony chroniące przed nie- powołanym dostępem do komory krojącej w trakcie, gdy urządze- nie pracuje. W standardzie JAC Varia Pro ma metalową listwę do pakowania pokrojonego chleba. Dla swobodnego przemieszcza- nia krajalnicy po sklepie wyposażono ją w kółka. JAC ZIP to z kolei krajalnica stołowa przeznaczona do kroje- nia długich wypieków (np. bagietek) o wymiarach nie większych niż 600 x 110 x 70 mm. Wyposażona jest w tarczę tnącą z regu- lacją głębokości i wysokości nacinania. Producent informuje, że w zależności od rodzaju pieczywa, może ona pokroić w ciągu go- dziny do 2000 kromek. Do krajalnic tarczowych, których obsługą zajmują się pracow- nicy sklepu, należy także maszyna MHS Ideal niemieckiej firmy MHS Schneidetechnik. Jej podstawową zaletą jest możliwość Komora krojenia w wolnostojącej sklepowej krajalnicy MHS Premium.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz