Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 3 5 Fot. Unifiller t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Precyzyjny, szybki i higieniczny Pneumatyczny system dozowania, wstrzykiwania i dekorowania pozwala zapomnieć o brudnych i klejących naczyniach, zachlapanych stołach i blatach czy poklejonej podłodze. Poza tym zapewnia powtarzalną dokładność odmierzanych porcji. Ważną zaletą maszyny Unifiller Econo 1000i jest możliwość połączenia jej z wieloma różnymi akcesoriami, włącznie z końcówkami dozującymi i dyszami ręcznymi. Dzięki nim z urządzenia można korzystać przy wielu codziennych żmudnych czynnościach wykonywanych w cukierni, piekarni lub firmie z sektora HoReCa. S zybka, czysta i łatwa produkcja – tak producenci zachwalają swoje pneu- matyczne dozowniki, których na rynku zaopatrzenia sektora cukiernicze- go z roku na rok pojawia się coraz więcej. Warto zauważyć, że znajdują one zastoso- wanie nie tylko przy wyrobie ciast, ciastek i słodkich deserów, ale także przy wielu codziennych czynnościach wykonywanych w zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych. Beldos Wprowadzenie w zakładzie cukierniczym (niekoniecznie przemysłowym) techniki dozowania stwarza możliwość racjonalnej i  wygodnej pracy, którą cechuje powtarzalność i dokładność. Takie zalety mają m.in . maszyny firmy Beldos, która w swojej ofercie ma zarówno niewielkie stołowe systemy dozowania oraz jak też systemy jezdne z odpowiednio dużymi lejami, które przeznaczone dla zakładów o odpowiednio dużej produkcji. Zakres objętości dozowania jest oczywiście różny dla różnych urządzeń belgijskiego producenta. Najmniejsza porcja, jaką może dozować maszyna Beldosa to zaledwie 5 ml, największa wynosi nawet 1340 ml. Jedno naciśnięcie pedału lub pistoletu to jedna porcja,przytrzymaniepedałutowielokrotne dozowanie produktu. Urządzenia pracują bardzo sprawnie i w ciągu minuty są w stanie wykonać do 120 dawek. Co istotne, praca przy dozowaniu ciasta do forem, pojemników czy słoików nie wymaga wyspecjalizowanej kadry, a  precyzja dozowania eliminuje niepotrzebne straty surowca. Pneumatyczne dozowanie pozwala też zdecydowanie przyspieszyć produkcję. Każdy dzień pracy przy dozowniku roz- poczyna się od napełnienia 60-litrowego leja, który opuszczany jest na pneumatycz- nie regulowanej ramie do odpowiedniej, wygodnej dla danego pracownika wysoko- ści. Poniżej leja zaprojektowano zdejmowa- ny stolik. Zawieszany jest on na wysokości stosownej do potrzeb produkcji. Zakłady, które w dozowanej masie „przemycają” duże kawałki nie muszą tej czynności wykonywać ręcznie, gdyż maszy- ny Beldos poradzą sobie również z takimi zadaniami – dopuszczalna średnica dozo-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz