Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 7 Od ziarenka do bochenka BAKEPOL 2019 zapowiada się innowacyjnie i przepysznie pod znakiem odkrywania nowych smaków. Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej – tak można najkrócej scharakteryzować Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL. Ich siódma edycja odbędzie się w dniach 12-14 września w Krakowie. B AKEPOL 2019 to przede wszystkim pokazy cukiernicze i piekarskie, pre- zentacje, praktyczne rozwiązania. W strefie pokazów sztuki piekarskiej Stowa- rzyszenie Rzemieślników Piekarzy RP oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zaprezen- tują różnorodność aktualnych technologii wytwarzania chleba i bułek. Krok po kroku realizowany będzie pokaz wypieku chleba z ziaren ekologicznych pod hasłem „Od zia- renka do bochenka”. W programie pojawi się także pokaz wypieku tradycyjną technologią piekarską z odroczoną fermentacją z mąk ekologicznych i standaryzowanych. - Już we wrześniu będziemy mieli możliwość spotkać się i porozmawiać o dobrym chlebie. Będę miał przyjemność spotkać się z piekarzami z całej Polski na targach BAKEPOL. Tam zasta- nowimy się nad tym skąd czerpać inspiracje, któ- re przełożą się na dobro w postaci chleba, który służy zdrowiu, bo gotowej recepty raz na zawsze nie ma – mówi Bogdan Smolorz, BioPiekarz. - Trzeba rozmawiać i rozwijać nasze piękne i do- bre rzemiosło - zaprasza do Krakowa na BAKE- POL. Wspólnie z mistrzem piekarstwa Bogda- nem Smolorzem będzie można przygotować zdrowszą wersję pizzy. BioPiekarz, który w ostatnim czasie na zaproszenie Anny Le- wandowskiej na jednym z obozów sporto- wych rozmawiał o zdrowym chlebie i diecie bezglutenowej, a chleb z jego piekarni cieszył się ogromnym uznaniem aktywnych sporto- wo kobiet uwielbia rozmawiać i rozwijać swo- ją pasję do biochleba. Co więcej, aktualnie Bogdan Smolorz - BioPiekarz ustala szczegó- ły w kwestii karmienia pieczywem organicz- nym i bezglutenowym pracowników Google. Warto przybyć do Krakowa na spotkanie z naszym gościem, aby porozmawiać o rze- miośle, kierunkach rozwoju oraz metodach, które przecież ciągle się zmieniają. Słodka elegancja Spotkania i  prezentacje szkoleniowe z mistrzem Michałem Doroszkiewiczem, to cukiernicza szykowność i perfekcja. – Zapraszam na BAKEPOL, gdzie będę miał przyjemność dzielić się wiedzą i cukierniczym doświadczeniem – mówi Michał Doroszkie- wicz. - Prezentacje szkoleniowe, które przepro- wadzę, to nie tylko będą inspiracje smakowe, ale również aspekty estetyki oraz elegancji, które mają ogromny wpływ na sprzedaż produktów cukierniczych. Pokazy przygotowywane są w taki spo- sób, aby przybliżyć cukiernikom, właścicielom cukierni, obsłudze, jak ważna jest prezentacja i forma słodkich smakołyków i jakie znacze- nie dbałość o szczegóły ma w przychodach cukierni. Najlepsze połączenie Na BAKEPOL wraz z mistrzem cukiernictwa i piekarstwa Czesławem Meusem oraz miłośnikiem domowego wypieku chleba Piotrem Połomskim pojawi się rzemiosło w wersji EKO, ze świeżo mieloną mąką przygotowaną z dawnych odmian zbóż. Nasi goście wpadną wwir przygotowywania ciasta i wypieku chleba oraz bułek prowadzone zgodnie z tradycyjną technologią produkcji. Istotą wypieków będą surowce – pochodzące od polskich ekologicznych producentów. Będziemożna skosztować chleba zdodatkiem prastarych zbóż, a także ocenić pieczywo zdomieszkąprastarych,pełnoziarnistychmąk mielonych na młynkach żarnowych Mockmill bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta. Nasi goście zaprezentują również sposo- by dekorowania pieczywa, które podkreślą i wyróżnią rzemieślnicze wyroby w oczach konsumentów. Obok sprawdzonych technik nacinania gotowych kęsów ciasta pokażą metodę dekorowania szablonami przygoto- wanymi z unikalnej miękkiej folii PVC, dopa- sowującej się do kształtu kęsa. Drzewo – jak to ugryźć? Małgorzata Kalemba-Drożdż od lat oswaja ludzi z jadalnymi kwiatami, pokazuje, że chwasty nie tylko są smaczne, ale też korzystnedlanaszegozdrowia.Zachęcateżpo sięgnięcie wyżej – po dobrodziejstwa drzew. Podczas sobotniego pokazu Małgorzata Kalemba-Drożdż zabierze wszystkich w podróż po smakowitych drzewach. Jak twierdzi specjalistka od dzikiej roślinności: „smaki drzew są zaskakujące, fascynujące, czasami trudne, alenigdynijakie”, izapraszana pokaz, gdzie będzie inspirować odkrywaniem nowych, nietypowych smaków w chlebach, bułeczkach i ciasteczkach. Przed nami wyjątkowa odsłona targów BAKEPOL z wielu powodów. Fantastycz- ni goście oraz zmiana lokalizacji targów na miasto królewskie – Kraków, a także mody- fikacja zakresu tematycznego prezentowa- nego w ramach ekspozycji. Dotychczasową ofertę dodatków, komponentów i surowców oraz maszyn i urządzeń technologicznych dla przemysłówpiekarskiego, cukierniczego oraz lodziarskiego dopełni specjalistyczny sprzęt do wyposażenia kawiarni, cukierni czy baru śniadaniowego. Więcej informacji na temat targów BAKEPOL 2019: www.bakepol.pl. • — Artykuł promocyjny WY DA R Z E N I A

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz