Bake&Sweet 9-10/2019

2 0 2019/09-10 (105-106) d odat k i i s u rowc e Soczyste, amerykańskie Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe rodem z USA, które jednak do tej pory nie zdobyło polskiego rynku. A przynajmniej nie tak przebojowo jak inne wypieki zza oceanu: cupcakes i muffiny. Czy zatem warto mieć brownie w ofercie swojej cukierni? A merykańskie czekoladowe ciasta i ciastka kupić można za- równo w dużych lokalach cukierniczych, jak też w mniej- szych kawiarenkach. W wielu z nich jednak nie produkuje się brownie, gdyż popyt na nie jest znacznie mniejszy niż na spraw- dzone serniki, jabłeczniki, babki czy makowce. To pewniaki, które zawsze znajdą swojego nabywcę, a amerykański przysmak - nie- koniecznie. Dlatego też sporo cukierników i restauratorów, gdy już zdecyduje się sprzedawać swoim klientom wspomniane ciasto, sięga po gotowe wypieki w postaci mrożonej. Wystarczy jedynie podnieść ich temperaturę i można serwować konsumentom orygi- nalne, mocno czekoladowe brownie bez obaw, że produkt się nie sprzeda i zamiast zysków przyniesie straty. Gotowe, zamrożone brownie oferują m.in . firmy Dawn Foods, CSM oraz Erlenbacher. Oczywiście, na gotowych wypiekach nie zarabia się tyle co na własnej produkcji, dlatego też cukiernie posiadające punk- ty sprzedaży w atrakcyjnych lokalizacjach często decydują się na samodzielny wyrób wspomnianych ciast. W małym sklepiku osiedlowym trudno jest znaleźć klienta na wciąż mało popularne w naszym kraju ciasto, które w dodatku nie należy do najtańszych. O smakoszy brownie znacznie łatwiej w galeriach i centrach han- dlowych oraz w hotelowych kawiarniach. Decydując się na samodzielną produkcję warto sięgnąć po gotowe mieszanki, które dzięki standaryzowanym składnikom zapewniają odpowiednio wysoką jakość wypieków, a także powta- rzalność produkcji. I to nie tylko klasycznego brownie, ale także innych, czekoladowych ciast. Nasz przegląd mieszanek zacznijmy od najnowszej propozycji firmy CSM. Mowa o miksie American Brownie z linii produktowej Original American Sweets, która dopiero co pojawiła się na pol- skim rynku (o pozostałych miksach CSM piszemy w dziale „No- wości produktowe”). Przygotowanie ciasta jest bajecznie proste i wymaga jedynie zmieszania wspomnianego proszku z wodą w od- powiednich proporcjach. Nie trzeba dodawać nic więcej, żadnych jaj czy oleju. Producent mieszanki w swojej recepturze podpowia- da jedynie, aby uatrakcyjnić ciasto pokruszonymi orzechami, zaś po wypieczeniu (40 min w temperaturze 180ºC) udekorować cze- koladową polewą American Dark Icing. Wilgotny, gęsty miękisz o wyrazistym, czekoladowym smaku to cecha charakterystyczna ciast wyprodukowanych ze 100 % kom- pozycji KOMPLET Gourmet Brownies, której producentem jest Ciasto z mieszanki American Brownie z linii produktowej Original American Sweets firmy CSM. Mieszanka Tegral Brownie firmy Puratos wymaga połączenia z wodą, olejem i jajami. Fot. CSM Fot. Puratos

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz