Bake&Sweet 9-10/2019

2 6 2019/09-10 (105-106) d odat k i i s u rowc e Zero mąki, zero drożdży Nie maleje zainteresowanie konsumentów wyrobami piekarskimi produkowanymi niemal wyłącznie na bazie ziaren, bez użycia drożdży i mąki. Z czego przygotować takie oryginalne bochenki i batony energetyczne? P rotoplastą w segmencie miksów bezdrożdżowych i  bezmącznych w naszym kraju jest firma Credin, która kilka lat temu wprowadziła na rynek innowacyjną mieszankę o nazwie Czysto- ziarnisty Whole&Pure. Początkowo mało kto wierzył, że przyjmie się ona na dłuższą metę, a jednak produkowane z niej bochenki szybko zyskały grono wiernych konsumen- tów, którzy cenią sobie je do dziś. Wspo- mniany miks niewątpliwie zapoczątkował swoisty trend na tego typu niekonwencjo- nalne wyroby piekarskie i od początku był adresowany przede wszystkim do konsu- mentów poszukujących żywności funkcjo- nalnej. Mieszankę w całości opracowano na naturalnych składnikach, takich jak: płatki owsiane i sojowe, ziarno słonecznika, na- siona lnu, pestki dyni, sezam, preparowane ziarna żyta i orkiszu, kiełki żytnie słodowa- ne oraz odpowiednia mieszanka przypraw. Nie ma w niej żadnych dodatków technolo- gicznych. Z zalet Czystoziarnistego Who- le&Pure wymienić trzeba m.in . wysoką zawartość błonnika pokarmowego, białka i różnych kwasów tłuszczowych oraz niski indeks glikemiczny. W przypadku produkcji pieczywa bo- chenkowego miks trzeba połączyć z odpo- wiednią ilością wody, dodać pestki dyni, miód i olej. Z kolei, aby przygotować po- żywne batony, mieszankę łączy się z za- gęszczonym słodzonym mlekiem, wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną, słoneczni- kiem, pestkami dyni, sezamem i orzeszkami ziemnymi. Podobną kompozycją wypiekową firmy Credin jest pieczywo o nazwie Rzemieśl- niczy, bogate w witaminy E i B1, magnez, żelazo, tłuszcze nienasycone i wieloniena- sycone oraz błonnik pokarmowy. Produkt ten pod kątem składników jest przyjazny dla wegan. Doskonale wpisuje się także w trend na pieczywo clean label, czyli po- zbawione wszelkich dodatków oznaczanych W mieszance KOMPLET Dobre Ziarna znalazły się m.in. zakwas z pełnego przemiału orkiszu oraz melasa z buraka cukrowego. Bochenek z mieszanki Ziarno do Ziarna firmy Ireks. Fot. KOMPLET Polska Fot. Ireks

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz