Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 2 9 To wilgotne, delikatnie aksamitne, maślane ciasto najczęściej serwowane jest pod postacią tortu np. z masą serową, ale na bazie Red Velvet z powodzeniem możemy produkować także inne wypieki, np. muffiny. Fot. Pixabay d odat k i i s u rowc e Smakosze lubią oryginalność P ierwsze receptury rzekomo opublikowane zostały na po- czątku lat 70. ubiegłego wieku, ale same torty w czerwo- nym kolorze znane były za oceanem już dużo wcześniej. Wersji na ten temat jest jednak kilka i nie do końca wiadomo, którą należy uznać za prawdziwą. Pewne jest natomiast, że pierwotnie do koloryzowania ciasta używano soku z buraków - obecnie stosu- je się powszechnie dostępne barwniki spożywcze. Przygotowując Red Velvet Cake w tradycyjny sposób potrzeb- ne jest m.in . masło, mąka pszenna, cukier, jaja, śmietana lub ma- ślanka, a także odrobina octu. Wypieczone czerwone blaty prze- kłada się bardzo słodką masą, do przygotowania której zazwyczaj używa się kremowego sera philadelphia lub mascarpone, masła oraz dużej ilości cukru pudru. Zupełnie inne składniki będą potrzebne, gdy zechcemy sko- rzystać z gotowych mieszanek dla profesjonalistów, których jest zaledwie kilka na polskim rynku zaopatrzenia branży cukierniczej. Ale i zapotrzebowanie na to ciasto (przynajmniej obecnie) nie jest szczególnie duże. Firma Dawn proponuje mieszankę na czerwony Red Velvet, która została opracowana z użyciem wyłącznie naturalnych barw- ników, co – jak wyjaśnia producent miksu - umożliwia stworzenie autentycznych, amerykańskich wypieków bez potrzeby korzysta- nia ze sztucznych składników. Wszechstronny koncentrat pozwala tworzyć szereg różnych czerwonych produktów (ciasta warstwo- we, cupcakes, desery), których zaletami są m.in . wyjątkowy smak i dłuższa świeżość. Puratos z kolei proponuje łatwą w użyciu mieszankę Tegral Red Velvet zapewniającą powtarzalność produkcji ciast o subtelnym profilu smakowym z nutą wanilii i świeżego masła. Do jej stworze- nia wykorzystano technologię Acti-Fresh umożliwiającą uzyskanie ciasta o odpowiedniej konsystencji i wydłużonej świeżości. Wedle zapewnień Puratosa, Tegral Red Velvet to produkt, który w łatwy sposób pozwala cukiernikom nadążać za najnowszymi trendami rynkowymi. Gotowy miks Red Velvet do produkcji rantów oraz specjalnych mas wypiekanych w foremkach znajdziemy także w ofercie firmy Ireks. Gliwicki producent mieszanek Eco Trade również zachęca do skorzystania z kompozycji cukierniczej przeznaczonej do wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego o wyrazistym malinowym sma- ku. Scarlet Red Velvet doskonale komponuje się z różnego rodzaju kremami i dodatkami. Jest proste w przygotowaniu i pozwala na tworzenie szczególnych słodyczy o atrakcyjnych kolorach. Warto wiedzieć, że malinowy smak i intensywny kolor ma także inna tegoroczna nowość Eco Trade. Mowa o biszkoptowym cieście Bellatrix Red, którego można użyć m.in . do produkcji niekonwen- cjonalnych czerwonych blatów oraz rolad. • — TP Ważnym składnikiem w klasycznym przepisie na Red Velvet Cake jest sok z buraków, który nadaje ciastu wyrazisty kolor. Amerykańskie cukiernictwo cieszy się sporą popularnością w naszym kraju. Do grona hitów z USA, takich jak donuty, cupcakes czy brownie należy także ciasto Red Velvet o charakterystycznym czerwonym kolorze, które dzięki nowoczesnym mieszankommożna przygotować szybko i łatwo.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz