Bake&Sweet 9-10/2019

3 0 2019/09-10 (105-106) p romo c ja Szwedzkie piece zasilane czystą energią Tak wiele mówi się w naszym kraju i na świecie o zmianie klimatu spowodowanej zanieczyszczeniem powietrza. Piece niezbędne do produkcji pieczywa również przyczyniają się do wzrostu zanieczyszczeń, ale jest sposób na to, żeby zminimalizować negatywny wpływ na środowisko. Dowodem na to są piece D-seria szwedzkiej firmy Sveba-Dahlen. P iece elektryczne postrzegane są w Polsce jako urządzenia drogie w użytkowaniu ze względu na wysokie ceny energii, którą zużywają. Nie wszyscy jednak wiedzą, że kraje skan- dynawskie wyspecjalizowały się w produkcji urządzeń zasilanych „czystą energią”. Firma Sveba-Dahlen od 1948 roku zajmuje się projektowaniem i produkowaniem najwyższej jakości pieców piekarskich i cukierni- czych przeznaczonych zarówno dla małych, średnich jak i dużych zakładów przemysłowych. W związku z wieloletnim doświadcze- niem, badaniami i ciągłym udoskonalaniem stosowanych technolo- gii oraz metod wytwarzania, Sveba-Dahlen jest dziś liderem w za- kresie produkcji pieców modułowych, obrotowych i tunelowych. Wszystkie występują w wersjach elektrycznych, a lata doświad- czeń i użycie najnowszej technologii spowodowały, że dzisiejsze piece Sveba -Dahlen są jednymi z najoszczędniejszych na świecie. Dodajmy, że piece obrotowe i tunelowe można również zasilać ga- zem i olejem opałowym. W przypadku pieców modułowych zastosowana izolacja, nie- zwykle wydajne elementy grzewcze, szczelne drzwi oraz dosko- nałe sterowanie, pozwalają do minimum ograniczyć straty energii. Modułowa konstrukcja umożliwia wykorzystanie tylko takiej ilości komór, która w danej chwili jest potrzebna, a funkcja Turbo Start w bardzo krótkim czasie umożliwia wypiek w komorze, która była wyłączona. Zastosowanie trzeciej sekcji grzewczej, zlokalizowanej blisko drzwi, pozwala na dokładne ustawienie równej temperatury na całej powierzchni komory. Piece składają się maksymalnie z pię- ciu modułów wypiekowych, przy czym każdy posiada osobne, nieza- leżne sterowanie. Nowością w tych piecach jest możliwość opcjonalnego wypo- sażenia modułów w nowoczesny panel dotykowy, który pozwala na zdalną kontrolę procesu wypieku poprzez technologię SVEBA CONNECT. To rozwiązanie, przy pomocy mobilnych urządzeń, ta- kich jak laptop, smartfon czy tablet, umożliwia zdalne sprawdzanie m.in. : przebiegu pracy pieca, typu aktualnie wypiekanych produk- tów, wykorzystywanego przepisu, zużycia energii elektrycznej czy ewentualnej usterki pieca. Pozwala także monitorować konkretny czas otwarcia i zamknięcia drzwi pieca, podgląd zadanych tempe- ratur, sprawdzenie wykresów wydajności pracy w trybie Eco Mode czy zastosowanego zaparowania. Powyższa technologia umożliwia sprawdzanie historii wszystkich zaistniałych procesów zachodzą- cych w piecu. Na podstawie powyższych statystyk samodzielnie in- formuje użytkownika o terminie serwisu i konserwacji urządzenia. Czytelny i prosty w obsłudze panel pozwala w szybki sposób zapisy- wać parametry wypieku. Wyjątkowakonstrukcjadrzwipozwalanałatwydostępdownętrza komory wypiekowej. Zastosowanie systemu otwierania drzwi, które chowają się na górze komory nie wymaga dodatkowej powierzchni w środku – można ją w całości załadować pieczonymi produktami. W innych konstrukcjach komora musi być o kilkanaście centymetrów większa tylko po to, żeby otworzyć drzwi. Ta większa powierzchnia jest niepotrzebnie ogrzewana, co generuje dodatkowe koszty zużycia energii elektrycznej przez cały okres eksploatacji pieca. Piece D-seria można wyposażyć w trzy rodzaje paneli sterują- cych: analogowy, cyfrowy lub dotykowy z funkcją SVEBACONNECT. Opcjonalnie piec można również doposażyć w garownię, generator zaparowania, kamienne herty, dodatkową szybę w drzwiach, okap, kółka i inne. Dla wypieku większych produktów komory mogą mieć wysokość 220 mm. Elektryczny piec modułowy D-32E. Fot. Sveba-Dahlen

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz