Bake&Sweet 9-10/2019

3 6 2019/09-10 (105-106) Fot. IBIS t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Miesiarki z dzieżą stałą Nowoczesne urządzenia do miesienia coraz częściej wyposażane są w skomputeryzowane pulpity sterownicze, które niekiedy niemal w całości nadzorują pracą maszyny. Wśród piekarzy i cukierników wciąż jednak nie brakuje zwolenników urządzeń prostych w obsłudze i z minimalną ilością podzespołów elektronicznych. Z daniem sporej rzeszy piekarzy i cu- kierników najbardziej niezawodne maszyny do miesienia ciasta to takie, które mają tylko możliwość włączenia i wyłą- czenia oraz ustawienia pożądanych obrotów. Takie konstrukcje zwykle rzadko się psują, gdyż pozbawione są paneli sterowniczych na- szpikowanych elektroniką, a to ona zazwyczaj ulega awariom. Zwłaszcza, jeśli nie jest odpo- wiednio zabezpieczona przed zanieczyszcze- niami, czyli mąką lub ciastem, które mogą do- stać się do wnętrza pulpitów sterowniczych. Nie sposób nie zgodzić się z opiniami niektó- rych użytkowników mieszarek, że znacznie szybciej, łatwiej i taniej jest usunąć usterkę elektryczną niż awarię elektronicznego pane- lu (ich się raczej nie naprawia tylko wymienia na nowe, a to spory wydatek). Decydując się na wyposażanie piekar- ni lub cukierni w kolejną maszynę, która ma sprawnie i wydajnie przygotować ciasto najbezpieczniej jest oczywiście kupować fa- brycznie nowe miesiarki, które mają kilkulet- nią gwarancję. Używane są oczywiście znacz- nie tańsze, ale też trzeba się liczyć z tym, że często są już mocno „wyhuśtane”. Przy jakiejkolwiek wielkości produkcji, nawet tej najmniejszej, miesiarka jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia zakładu i trudno sobie wyobrazić współ- czesną cukiernię lub piekarnię bez takiej maszyny. Dobrze wiedzą o tym producenci mieszarek, którzy co rusz wymyślają nowe rozwiązania techniczne i udogodnienia, ma- jące jeszcze bardziej usprawnić, a tym samym ułatwić pracę ciastowego. Nie bez znaczenia są też liczne zabezpieczenia, w które wyposa- ża sięwspółcześnieprodukowaneurządzenia, aby do minimum ograniczyć ryzyko wypadku przy pracy. Chyba żadne z maszyn produkowanych w naszym kraju nie cieszą się takim zaufa- niem polskich piekarzy i cukierników, jak właśnie miesiarki. Często słyszy się opinie, że rodzime konstrukcje są znacznie wytrzymal- sze, silniejsze i ogólnie rzecz biorąc solidniej- sze niż miesiarki niemieckie czy włoskie. Ile w tym prawdy? W bogatej ofercie firmy IBIS znajdziemy zarówno mniejsze miesiarki spiralne z dzie- żą stałą, które pozwalają na obróbkę nawet niewielkich ilości ciasta (1,5 kg), jak też duże maszyny z dzieżami mogącymi pomieścić 100 razy więcej ciasta. Jedne i drugie są idealne do miesienia, ucierania, wyrabiania, ugniata- nia i doskonale sprawdzają się przy ciastach pszennych, drożdżowych oraz ciastach cięż- kich – wymienia producent z Szubina. Małe modele, czyli MST 45, MST 60 oraz MST 80 (liczba oznacza pojemność dzieżywdm³) znaj- dują zastosowanie nie tylko w piekarniach i cukierniach, ale także w zakładach gastro- nomicznych, takich jak pizzerie, restauracje, bary, kuchnie hotelowe. Zaletą tych konstrukcji jest specjalny profil mieszadła, który – jak zapewnia IBIS - gwarantuje dokładne i równomierne mie- sienie wszystkich składników ciasta, nawet przy jego małej ilości, nie przekraczającej 5 % objętości dzieży. Intensywność i wydaj- ność tego procesu ma istotne znacznie dla optymalnego napowietrzenia i spulchnienia ciasta, a w efekcie uzyskanie najlepszych jego parametrów technologicznych. Maszyny wyposażono w czytelny i przej- rzysty pulpit sterowniczy, ledowe podświe- tlenie dzieży oraz dokładny pomiar tempe- ratury obrabianego ciasta. Sterownik daje możliwość indywidualnego doboru prędkości obrotowej mieszadła. W przypadku ciasta żytniego na pierwszym biegu zaleca się usta- Małe modele z serii IBIS MST znajdują zastosowanie także w zakładach gastronomicznych. Największa z miesiarek IBIS MST przystosowana jest do obróbki do 150 kg ciasta. Fot. IBIS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz