Bake&Sweet 9-10/2019

3 8 2019/09-10 (105-106) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Delikatna laminacja ciasta Wałkowarki mają dosyć szerokie zastosowanie i w nowoczesnym zakładzie cukierniczo-piekarskim trudno wyobrazić sobie produkcję ciasta francuskiego, półfrancuskiego, kruchego czy nawet drożdżowego na strucel bez tych urządzeń. P omimo iż urządzenia te mają wiele nazw (wałkownice, walcarki, wał- kowarki, wałkowaczki), to jednak wszystkie one służą do tego samego. Mają usprawnić proces obróbki ciasta (lub masy) i przyspieszyć jego rozwałkowywanie, zapewniając przy tym jednakową jakość i grubość. To, co pozornie wydaje się pro- ste, technologicznie bywa jednak bardzo zaawansowane. Włoska firma Rollmatic od ponad trzech dekad specjalizuje się w produkcji maszyn dla cukierników i piekarzy, w tym także wałkownic z zaawansowaną technologią sterowania. Mogą one pracować z wieloma rodzajami ciast, m.in : francuskim, półfran- cuskim, drożdżowym, kruchych i ciastem pierogowym. Takie zastosowanie mają m.in . małe maszyny adresowane dla rzemiosła i artystów cukierników. Najnowszą linię tych stołowych urządzeń z serii RB oraz RCB cha- rakteryzuje mocne wykonanie oraz prostota użytkowania – informuje firma Nurkowski, która jest polskim przedstawicielem wspo- mnianego producenta. Inne przeznaczenie ma wałkownica RC przeznaczona do obróbki masy cukrowej i marcepanowej. Posiada ona możliwość regulacji prędkości przesuwu taśm, które zostały wykonane ze specjalne- go tworzywa. Sterowanie ich pracą odbywa się za pomocą wygodnej dźwigni typu joy- stick lub pedałów nożnych. Inną serię stanowią wałkownice wolno- stojące R65, które występują w trzech wer- sjach: manualnej, półautomatycznej (maszy- ny oznaczone symbolem S) i automatycznej (A). Wszystkie wyposażone zostały w system szybkiego wypinania taśm oraz opatentowa- ny przez firmę Rollmatic system błyskawicz- nego uwalniania skrobaków. Jak podkreśla firma Nurkowski, ułatwia to utrzymanie maszyny w czystości i powoduje, iż operator chętniej zabiera się do tej czynności. Każda zwałkownicmożebyć takżewypo- sażona w zestawwykrojników, który ułatwia wykrawanie kształtów z już rozwałkowane- go ciasta. Urządzenia z serii R65A mogą też posiadać automatyczny posypywacz mąki oraz zwijarkę. Kolejnym włoskim producentem jest fir- ma Tekno Stamap, której automatyczną wał- kownicę Smart można znaleźć m.in. w katalo- gu firmy Italmarco. Maszyna jest wyposażona Półautomatyczna wałkowarka Rollmatic Euromatic. Automatyczne urządzenie Rondostar 4000 firmy Rondo z komputerowym systemem sterowania. Fot. Rollmatic Fot. Rondo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz