Bake&Sweet 9-10/2019

4 0 2019/09-10 (105-106) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Fot. Pixabay Mikrofale dla profesjonalistów Kuchenki mikrofalowe, gdy tylko pojawiły się na rynku, od razu znalazły swoje zastosowanie w zakładach piekarsko-cukierniczych i gastronomicznych, gdzie często trzeba coś szybko odgrzać. Pytanie: czy zrobić to profesjonalnie czy po amatorsku? Czy zainwestować w solidne urządzenie czy też kupić najtańsze? K uchenki mikrofalowe to we współ- czesnej gastronomii urządzenia wręcz niezbędne. Również w cu- kierniach i piekarniach coraz częściej znaj- dują one swoje zastosowanie - zarówno przy produkcji, jak i w punktach sprzedaży. kach unikalna metoda dystrybucji energii zapewnia lepsze, równomierne ogrzewa- nie - twierdzi producent podkreślając, że dzięki temu konsument może docenić ja- kość podawanego jedzenia a nie jego tem- peraturę. Amerykańskie mikrofalówki charakte- ryzują się też łatwością w obsłudze i nie wymagają od osoby pracującej przy ku- chence szczególnego przeszkolenia, gdyż wyposażone zostały w prosty w użytkowa- niu panel sterujący. W przeciwieństwie do domowych kuchenek mają możliwość pro- gramowania gotowania w etapach. Posia- dają aż 11 poziomów mocy (maksymalnie 2900 W), co pozwala optymalnie wykorzy- stać możliwości kuchenki. Pamiętajmy, że moc w tych urządze- niach ma istotne znaczenie. Generalnie, im jest wyższa, tym potrawa szybciej gotowa, a urządzenie zużywa mniej prądu. Tanie domowe kuchenki mają niekiedy tylko 700 W, a te lepsze osiągają moc do 2000 W - znacznie mniej niż profesjonalne urządze- nia gastronomiczne. Większość popularnych mikrofalówek ma komory o prostych ściankach, stykają- cych się pod kątem prostym. Na rynku do- stępne są także urządzenia, których wnętrze jest zaokrąglone, co ma zwiększać efektyw- ność pochłaniania mikrofal oraz ułatwić utrzymanie komory w czystości. To kolejna cecha, której warto się dokładnie przyjrzeć przy kupnie kuchenki. Poza tym, trzeba też brać pod uwagę inne wymagania sanitarne, których domowe mikrofalówki często nie spełniają, bo po prostu nie muszą. Profesjonalne kuchenki różnią się od amatorskich brakiem talerza na obroto- wej karuzeli. W domowych urządzeniach, mikrofale nie rozchodzą się równomiernie, stąd też konieczność obracania potrawy dla jej dokładnego podgrzania. W kuchen- kach stworzonych dla profesjonalistów nie ma takiej potrzeby, zaś brak talerza to dodatkowe kilka centymetrów wysokości komory, a tym samym możliwość włożenia do niej naczyń wyższych i o większej po- jemności. Producenci mikrofalówek powszechnie dostępnych w sklepach AGD, prześcigają się w oryginalnych pomysłach i rozwiąza- niach, aby wyróżnić swoje urządzenia z ca- łej masy podobnych. Jedne z nich otwierają się na bok, inne z góry na dół. Warto jednak pamiętać o tym, że to nie kierunek otwie- rania ma istotne znacznie, lecz trwałość drzwiczek i zamka oraz ich wytrzymałość na dziesiątki tysięcy powtarzanych czyn- ności. Kuchenki dla gastronomii wyróżniają się też znacznie lepszymi wentylatorami, których zadaniem jest skuteczne schładza- nie komponentów mikrofalówki, co w efek- cie przekłada się na ich dłuższą żywotność oraz bezawaryjność pracy. Wydajniejsze, mocniejsze i lepsze jakościowo są również transformatory montowane w urządze- niach przeznaczonych do profesjonalnego zastosowania. Na pytanie: czy zainwestować w solid- ne urządzenie czy też kupić najtańsze, roz- sądna odpowiedź wydaje się być tylko jed- na. Oczywiście, można też zdecydować się na inwestycję w tanią mikrofalówkę prze- znaczoną do domowego użytku, a za kilka tygodni zrobić to samo, a potem znowu… • — TP W domowych kuchenkach mikrofale nie rozchodzą się równomiernie, stąd konieczność obracania potraw. Mikrofalówki dla gastronomii nie muszą mieć takich talerzy obrotowych. Zwykłe domowe mikrofalówki na dłuższą metę nie mają jednak szansy, aby skutecz- nie rywalizować z podobnymi urządzenia- mi, adresowanymi dla profesjonalistów. Podobnymi, ale nie takimi samymi. Do profesjonalnych kuchenek mikrofa- lowych zaliczają się m.in . urządzenia ame- rykańskiej firmy Menumaster, które od lat wykorzystywane są w markowych sieciach fast food i restauracjach na całym świecie. Kuchenki te charakteryzują się wysoką trwałością i wytrzymałością, gdyż zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o pracy w ciężkich warunkach i „na wysokich ob- rotach” - ich dzienna wydajność to ok. 200 cykli. Poza tym, zastosowana w kuchen-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz