Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 2 1 P OMY S Ł NA B I Z N E S Nieźle zakręcone przekąski Konsumenci szukają na rynku przekąsek, które nie tylko zaspokoją ich głód, ale dadzą się zjeść niemal w każdych warunkach. Istotne znaczenie ma również ich oryginalność - zarówno jeśli chodzi o formę, jak i smak. Do takich wypieków z pewnością należą precle, których niepowtarzalny kształt jest rozpoznawalny niemal na całym świecie. Z  charakterystycznej formy tych smacznych przekąsek ko- rzystają producenci różnych drobnych wyrobów piekar- skich (np. Lajkonik) jednak, gdy się bliżej przyjrzeć tym wypiekom, to z preclem nie mają one nic wspólnego. I to nie tylko dlatego, że nie są zawijane ręcznie, lecz „odciskane” maszynowo. Charakterystyczną cechą precli jest ich technologia produkcji. Wymaga ona wstępnego gotowania przed pieczeniem, co - po- dobnie jak w przypadku popularnych krakowskich obwarzanków - pozwala uzyskać odpowiednio miękkie ciasto przykryte chru- piącą skórką. Nota bene, historycy uważają, że w czasach zabo- ru pruskiego bardzo często wspomniane obwarzanki nazywano właśnie preclami (od niemieckiego słowa: pretzel), chociaż oba wypieki wyraźnie różnią się od siebie kształtem. Precle, mimo iż pochodzą z Niemiec, pod koniec lat 80. ubie- głego stulecia szturmem zaczęły zdobywać sympatię amerykań- skich konsumentów. Stało się to za sprawą m.in. Anny i Jonasa Beiler z Pensylwanii, którzy trochę przez przypadek zaczęli je produkować i sprzedawać początkowo w jednym tylko niewiel- kim lokalu przy deptaku w Park City Center w Lancaster. Po roku ich firma podpisała pierwsza umowę franczyzową, a po trzech latach miała już 90 lokali i mogła się pochwalić sprzedażą cztero- milionowego wypieku. Obecnie taką ilość światowa sieć Auntie Anne’s - obejmująca ponad tysiąc minipiekarni w niemal wszyst- kich stanach USA i kilkudziesięciu krajach świata - produkuje w kilka tygodni. Zaletą amerykańskich przekąsek o lekkiej, po- dobnej do chleba strukturze miękiszu jest to, że są one produ- kowane na miejscu, na oczach klientów, którzy mają do wybo- ru ciepłe precle o różnych smakach i z różnymi dodatkami, np. z cynamonem, orzechami, czosnkiem, rodzynkami, papryczkami jalapeno. Cecha wyróżniająca precle to z pewnością oryginalny kształt, ale nie bez znaczenia jest też samo ciasto. Do przyrządze- nia klasycznych precli bawarskich używa się m.in. mąki pszennej, W Auntie Anne’s precle produkuje się na oczach klientów. Oferowane są na ciepło, w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Fot. Auntie Anne’s Fot. Auntie Anne’s

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz