Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 2 3 d odat k i i s u rowc e Wypieki z amarantusem Amarantus, nazywany także szarłatem, uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Przez lata zapomniany, teraz przeżywa swój renesans. Świadczą o tym choćby różne mieszanki piekarsko-cukiernicze, które od kilku lat sukcesywnie pojawiają się na polskim rynku. I ch producentom coraz skuteczniej udaje się zainteresować rze- mieślników, aby sięgnęli pomiksy z większym lubmniejszymdodat- kiemwspomnianego prazboża. Wpływ na popularność amarantusa wśród konsumentów ma m.in. znajdujący się w nasionach tej rośliny skwalen - lipid o zbawiennym wpływie na opóźnianie procesów sta- rzenia się organizmu. Bezglutenowy szarłat jest też bogaty w żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas, zawiera dużą ilość wysokowartościowe- go i łatwo przyswajalnego białka, sporo nienasyconych kwasów tłusz- czowych oraz różne witaminy (m.in. B, A, E i C). Co prawda, niektórzy botanicy przestrzegają przed określaniem amarantusa jako zboże, jednak w niczym to nie przeszkadza, aby jego Amarantus to niewątpliwie przebój dietetyczny ostatnich lat. Z uwagi na cenne właściwości nasion tej rośliny, które pod względem ważnych składników odżywczych przewyższają pszenicę, szarłat jest powszechnie nazywany „ziarnem XXI wieku”. W Europie amarantus znany jest od ponad 400, a na świecie już od ponad 6000 lat. Należał do podstawowych roślin uprawianych przez Azteków i Inków. Chleb z amarantusem z piekarni Piotr Gwóźdź z Grodziska Wlkp. Fot. Piekarnia Gwóźdź Fot. Uldo Słodkie, drobne wypieki z mieszanki Uldo Ciasta Jęczmienne z Amarantusem. nasiona mielić na mąkę, a tej z powodzeniem używać zarówno do pro- dukcji prozdrowotnego pieczywa, jak też różnych wyrobów cukierni- czych. Znajdziemy jąm.in.wcukierniczejmieszanceUldoCiasta Jęczmien- ne z Amarantusem. Miks z 14 % zawartością takiej mąki i dodatkiem prawdziwej belgijskiej czekolady, przeznaczony jest przede wszystkim do szybkiej produkcji kruchych ciasteczek metodą rzemieślniczą. Amarantusowa mąka jest też jednym ze składników 100 % mie- szanki Kruche Ciasteczka Fit firmy Eco Trade. Są w niej także m.in . płatki owsiane, rodzynki oraz owoce żurawiny i śliwki. Ten sam producent ma w ofercie także koncentrat piekarski Ama- rantki do wyrobu wytrawnych rogali półfrancuskich oraz 50 % mie- szankę Chleb Swojak z ziarnem amarantusa i soją. Płatki skwalenuw towarzystwiemąki orkiszowej, siemienia lniane- go i łamanej soi znajdziemy w 50 % koncentracie Sarmata firmy AKO. Z kolei w składzie 10 % mieszanki chlebowej Junak firmy Lesaffre dobroczynne działanie amarantusa wzmocniono przez dodanie wie- siołka – rośliny o szerokimwachlarzu właściwości prozdrowotnych. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz