Bake&Sweet 4-2019

3 6 2019/04 (100) NOWO Ś C I P ROD UK T OWE Ciasta i ciastka pełne sezamu Nową, atrakcyjną mieszankę do przygotowania ciastek wprowadziła na rynek firma Zeelandia. Miksu Sezamki można używać także do wypieku kruchych spodów lub przygotowania smacznej kruszonki. N ajnowsza kompozycja cukiernicza zawiera składniki z ka- tegorii superfood, takie jak sezam, siemię lniane i błonnik jabłkowy – wymienia producent i podkreśla, że wmieszance nie ma żadnych stabilizatorów, zagęstników i substancji spulchniają- cych. Dzięki naturalnym składnikom i ograniczeniu dodatków wypie- kowych do absolutnego minimum technologicznego, miks doskonale wkomponowuje się w trend E Limited. Znowejmieszanki, woparciuo recepturyopracowaneprzez tech- nologówZeelandii, można przygotować m.in. odpowiednie dla wegan i wegetarian kruche ciastka sezamowe z aromatycznymi powidłami, spód pod tartę sernikową, wielkanocny mazurek czy też ciasto mar- chewkowe z dodatkiem jabłka i sezamkowej kruszonki. • — TP Zdrowy polski len Wysoka zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści odżywcze nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci zobaczą je w sprzedaży detalicznej na przełomie marca i kwietnia tego roku. B ędą to pierwsze na rynku produkty piekarnicze o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które będą dostępne w sprzedaży – informuje producent nowej mie- szanki wypiekowej. Dodaje przy tym, że cena wyprodukowanych z niej chlebów będzie zaledwie o ok. 10 % wyższa od standardo- wych bochenków. Kwasy tłuszczowe omega-3 trafiają do składu produktów pie- karniczych w postaci mielonego i łamanego siemienia lnianego oraz oleju lnianego. Firma Semix posiada w tym zakresie specy- ficzną technologię do termizacji siemienia lnianego, dzięki której olej nie utlenia się i zachowuje dłuższą trwałość. Podczas tego procesu eliminuje się charakterystyczny aromat kwasów tłusz- czowych omega-3, który podobny jest do zapachu ryb. Produkty na bazie miksu Pieczywo Omega-3 wyróżniają się dłuższą trwa- łością oraz delikatnym i sprężystym miękiszem. Warto wiedzieć, że siemię lniane użyte w mieszance jest wyłącznie polskiego po- chodzenia. Według specjalistów, dzienną zalecaną dawkę kwasów tłusz- czowych omega-3 zapewni już 100 g pieczywa wzbogaconego olejem lnianym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził również, że takie pieczywo jest znaczącym źródłem błonnika. • — Oprac. TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz