Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 2 3 d odat k i i s u rowc e bisty krem o śnieżnobiałej barwie cechuje duży przyrost objętości podczas ubijania. Nie wymaga dodawania oleju, a mimo to nadaje się do dłuższego przechowywania - nie pęka i nie zmienia koloru. Bardzo dobrze zachowuje się podczas mrożenia, nie traci objęto- ści po rozmrożeniu. Biancę Cremo także można łączyć z różnymi innymi dodatkami, m.in . pastami smakowymi, barwnikami czy aro- matami. Wysokiej jakości zamiennikiem bitej śmietany, stworzonym na bazie tłuszczów roślinnych, jest Rosette. Aby ułatwić i przyspie- szyć produkcję wyrobów cukierniczych produkt ten występuje w postaci płynnej, a więc nie trzeba go mieszać z wodą. Wystarczy z kartonu UHT odlać potrzebną ilość kremu i ubić go. W efekcie otrzymuje się delikatną i puszystą masę do nadziewania, przygo- towania dekoracji oraz najróżniejszych deserów cukierniczych. Krem długo zachowuje właściwą konsystencję, nie puszcza wody, nie żółknie, można go zamrażać – wymienia producent. W formie płynnej występuje także KEN Presto - stabilny krem, który stanowi roślinny zastępnik bitej śmietany. Z jego zalet firma Zeelandia wymienia m.in .: duży przyrost objętości, trwałą konsy- stencję, nie obsychanie. Do wysokiej jakości kremów roślinnych, stanowiących suro- wiec do produkcji ciast, tortów, deserów, jak również do dekora- cji, należy Krem Roślinny Bakels. Ta słodzona cukrem śmietanka o śnieżnobiałej barwie i czystym smaku charakteryzuje się m.in . wysoką stabilnością, co pozwala ją wykorzystać jako bazę do wielu wyrobów cukierniczych. Można ją łączyć m.in . ze świeżymi owocami, nadzieniami truflowymi, czekoladą czy budyniem, uzy- skując w ten sposób bogatą gamę kremów i musów. Doskonały efekt smakowy uzyskuje się ubijając krem z dodatkiem śmietan zwierzęcych, co wzbogaca jego walory smakowe i dodatkowo za- pobiega wysychaniu – zapewnia firma Bakels. Tak przygotowana masa nadaje się do wykończeń tortów w stylu angielskim i kompo- nowania róż śmietanowych. Co więcej, dzięki technologii utrwala- nia żywności UHT, produkt jest stabilny mikrobiologicznie i bez- pieczny w użyciu. W ofercie tego samego producenta znajdziemy także Chan- tilly Mix - lekki krem do tworzenia m.in . dekoracji tortów w stylu angielskim (nie wchodzi w reakcję z masami cukrowymi). Stanowi także podstawę do wszelkiego rodzaju musów smakowych two- rzonych przez dodanie przetworów owocowych, komponentów czekoladowych, nadzień cukierniczych, owoców świeżych lub mrożonych, budyniu, aromatów, barwników, bakalii, alkoholu, itp. Dużą zaletą kremu jest fakt, że pozwala on na kilkugodzinną pra- cę cukiernika zachowując w tym czasie gładką konsystencję, nie piankując i nie wysychając. Z kolei firma Credin poleca krem o nazwie e-Wyśmienita, który z powodzeniem zastępuje bitą śmietanę przy wypełnianiu i dekoracji kremowych ciastek, deserów oraz musów. Ten płynny Bianca Cremo o naturalnym smaku śmietankowo- waniliowym doskonale nadaje się m.in. do wypełnień. Fot. Zeelandia Fot. Zeelandia Fot. Bakels Sernik czekoladowy, w recepturze którego w masie twarogowej jest śmietanka roślinna Rosette. Śnieżnobiały krem Chantilly długo zachowuje gładką konsystencję, nie piankuje i nie wysycha.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz