Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 3 9 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Zafoliować i skurczyć Pakowanie pieczywa i ciast w folie termokurczliwe raczej nieprędko zagości w polskich piekarniach i cukierniach. Ta technologia zabezpieczania delikatnych wyrobów przed uszkodzeniem, która ma też wpływ na przedłużenia ich świeżości, nawet w Europie Zachodniej z trudem zdobywa popularność wśród producentów z naszej branży. O pakowania foliowe do chlebów, bu- łek,bagietekmająprzedewszystkim chronić pieczywo przed zanieczysz- czeniem, do którego może dojść zarówno podczas składowania w magazynie w piekar- ni, jak też w trakcie transportu do punktów sprzedaży. Również w sklepach samoobsłu- gowych pieczywo nieopakowane jest narażo- ne na brudne ręce klientów, a i w firmowych sklepach piekarskich nierzadko chleby, buł- ki i wyroby cukiernicze są podawane przez sprzedawców tymi samymi rękoma, którymi biorą pieniądze od klientów. Najpewniejszym zabezpieczeniem, gwarantującym higienicz- ną podróż pieczywa od producenta do konsu- menta, jest szczelne foliowe opakowanie. O technologiach pakowania i zamykania woreczków foliowych już niejednokrotnie pi- saliśmy w Bake & Sweet. Na łamach naszego magazynu poruszaliśmy m.in. kwestie zwią- zane z metodami, które pozwalają wydłużyć świeżość pieczywa poprzez wyeliminowanie powietrza wewnątrz opakowań i zastąpie- nie go obojętnymi gazami lub też wkładanie w woreczki razem z chlebem specjalnych pochłaniaczy tlenu. Innym sposobem pako- wania pieczywa i jednoczesnego wydłużenia terminu jego świeżości jest wykorzystanie fo- lii termozgrzewalnej. Ta wciąż mało popular- na wśród piekarzy technologia jest absolut- nie nieszkodliwa dla pieczywa – zapewniają producenci folii oraz maszyn pakujących. Ma przy tymwiele istotnych zalet. Pieczywo pod ochroną Chroni przed kurzem i wilgocią, zabezpiecza produkt przed uszkodzeniem mechanicznym oraz pozwala znacznie lepiej pokazać klien- towi zawartość opakowania niż w przypadku standardowego woreczka – termokurczliwe folie PVC mają większą przezroczystość. Ich wybór jest na naszym rynku ogromny, a róż- nice pomiędzy poszczególnymi foliami róż- nych producentów niekiedy wręcz minimal- ne. Przy wyborze odpowiedniej folii warto jednak zwracać uwagę na kilka detali: czy ma atest Państwowego Zakładu Higieny dopusz- czający do kontaktu z produktami spożyw- czymi, jakie ma temperatury zgrzewania oraz obkurczania (im niższe, tym mniejsze zużycie energii podczas pakowania), jaką ma grubość i stopień przezroczystości. Folie termokurcz- liwe są zazwyczaj produkowane w formie półrękawa (możliwość pakowania na różnych maszynach) lub w formie taśmy (do maszyn automatycznych). Oprócz folii z polichlorku winylu do pa- kowania termokurczliwego używana jest też folia z poliolefiny, który to materiał jest dopuszczany do kontaktu z żywnością – na- daje się m.in. do pakowania chleba o różnych kształtach (także krojonego), jak również wyrobów cukierniczych. Można go używać na maszynach ręcznych, półautomatycznych oraz automatycznych. Jak już wspomnieliśmy, wybór folii ter- mokurczliwych do pakowania pieczywa jest całkiem spory. Dużo jest też specjalistycz- nych maszyn o różnych technologiach oraz wydajności pakowania, które z powodzeniem mogą znaleźć zastosowanie w zakładach pie- karsko-cukierniczych. Dwie czynności równocześnie Proste maszyny pakujące kloszowe Dibipack znaleźć można w ofercie firmy Polpack. Ich zaletami są: jednoczesne zgrzewanie i ob- kurczanie, małe wymiary gabarytowe, niskie zużycie energii oraz możliwość łatwego prze- mieszczania, przez co mogą stanowić wy- godne rozwiązanie dla mniejszych zakładów piekarskich i cukierniczych oraz dla sklepów firmowych. Ważne jest także to, że wymagają jednoosobowej obsługi. Maszyny te mają możliwość regulacji cza- Termokurczliwe pakowanie drobnych wyrobów cukierniczych na tackach chroni ciastka przed uszkodzeniem przy transporcie. Fot. Master-Pack

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz