Bake&Sweet - 5/6-2019

reklama  Słodki widelec Tytułem Cukierni Roku wyróżniono radomską firmę Ewa. Zakład należący do państwa Jankowskich otrzymał statuetką Złotego Widelca, którą nagradzane są najlepsze firmy biorące udział w corocznej ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię. W tym roku, podczas uroczystej gali konkursu „Polska od Kuch- ni” wręczono blisko 60 takich statuetek, w tym kilka nagród spe- cjalnych. Złote Widelce trafiły do najlepszych restauracji hotelo- wych i autorskich, lokali gastronomicznych specjalizujących się w kuchni staropolskiej, śródziemnomorskiej i orientalnej. Nagro- dzono także restauracje i winiarnie, bary bistro oraz restauracje wegetariańskie i wegańskie. Dodajmy, że konkurs toczył się w róż- nych kategoriach, a wyróżnienia trafiły zarówno do lokali, jak też bezpośrednio do kulinarnych mistrzów. Wśród firm, które otrzymały nagrody specjalne tegorocznej edycji konkursu „Polska od Kuchni” znalazła się rodzinna Pracownia Cu- kiernicza Ewa z Radomia. Zakład istnieje od ćwierć wieku i może pochwalić się tym, iż od początku swojej działalności zachowuje tradycyjne ręczne metody wytwarzania wyrobów, a także używa jedynie naturalnych surowców. W ofercie Cukierni Roku 2019 znajdziemy pełen asortyment słodyczy, w tym również rzemieśl- nicze praliny i wyroby czekoladowe. Dodajmy, że zakład państwa Jankowskich ściśle współpracuje z radomskim Zespołem Szkół Spożywczych i od lat angażuje się w edukację przyszłych pokoleń cukierników. . — TP  Z ziemi włoskiej... Ice Dream to nowy koncept lodziarni, który zadebiutował w warszawskim Centrum Handlowym Arkadia. Ta pierwsza w stolicy samoobsługowa gelateria pozwala indywidualnie komponować lodowe desery, łącząc różne smaki softów z kolorowymi dodatkami. Self service gelateria to zupełnie nowy pomysł na podawanie i je- dzenie lodów. Wszystko polega na tym, że każdy nakłada je sobie sam i decyduje o tym, jak duża ma być porcja i jakie smaki chce zobaczyć w rożku lub kubeczku. Klienci mają do dyspozycji lody tradycyjne, ale także m.in. vege mango, banan, zielona herbata, czarna wanilia czy niebieskie migdały. Z dodatków mogą wybie- rać np. kolorowe posypki, sezonowe owoce, kuleczki z jadalnego brokatu i wiórki czekolady. Płaci się w zależności od tego, ile waży ostateczna porcja. Koncept trafił do Polski z Włoch, gdzie stoiska tego typu cieszą się dużą popularnością. — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz