Bake&Sweet - 5/6-2019

5 0 2019/05-06 (101-102) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a wym wyposażeniem może być wentylator do wymuszonego obiegu powietrza. Zakres tem- peraturowy szaf wynosi od +2ºC do +10ºC. Na podstawowym wyposażeniu są m.in. sys- tem samoczynnego odparowania skroplin, termostat z automatycznym odszranianiem i cyfrowym wyświetlaczem oraz automa- tyczny wyłącznik wentylatora w przypadku otwarcia drzwi. Piekarnie i cukiernie mogą korzystać z trzech urządzeń z serii Luna z wewnętrzny- mi agregatami chłodniczymi i wentylatorami do wymuszonego obiegu powietrza. Dwu- drzwiową szafę Luna SCh-1/1400 oraz jedno- drzwiowe Luna SCh-1/700 i Luna SCh-1/500 (o pojemnościach odpowiednio 1400, 700 i 500 litrów) zaopatrzono m.in. w wysuwane półki o regulowanej wysokości, co znacznie ułatwia optymalny załadunek szaf produkta- mi wymagającymi przechowywania w niskich temperaturach i odpowiedniej wilgotności powietrza (do 60 %). Wymuszone chłodzenie, termostat z au- tomatycznym odszranianiem, samoczynne odparowanie skroplin znajdziemy w szafach SCh-LG 400, SCh-LG 760 i SCh-LG 1200, któ- re, dzięki przeszklonym drzwiom zamykanym na kluczyk i umieszczonemu nad nimi pod- świetlanemu panelowi reklamowemu, świet- nie sprawdzają się jako mebel ekspozycyjny w punktach sprzedaży. Różnemodele szaf produkuje także lubel- ska FabrykaMebli ChłodniczychRAPA. Część jej oferty stanowią urządzenia z agregatem górnym, a w części szaf został on zamonto- wany na dole. Umieszczono go w taki sposób, aby ułatwić dostęp do skraplacza i jego swo- bodne czyszczenie. i trzydrzwiowe. Wszystkie mogą pracować z 3 oraz 4 klasą klimatyczną. W pierwszym przy- padku zakres temperaturwewnątrz urządzenia wynosi od -1°C do +7°C, zaś w drugim od +1°C do+10°C. Sterowanieodbywa się zapośrednic- twemprostegowobsłudze elektronicznego re- gulatora temperatury. Wzależności od potrzeb urządzenia mogą chłodzić grawitacyjnie albo dynamicznie, z obiegiemwymuszonym. Ekonomiczniejsze w eksploatacji są sza- fy z serii Eco-line zapewniające przechowy- wanie produktów w temperaturze od +1 do +10°C. Zastosowany w nich ekologiczny czynnik chłodniczy R-290, jest nie tylko bez- pieczny dla środowiska, jak również istotnie wpływa na mniejsze zużycie energii. Innym polskim producentem urządzeń chłodniczychimroźniczychjestfirmaIgloo,która oferujem.in. specjalistyczneszafygastronomicz- ne.DotakichurządzeńnależydwudrzwiowaOla 2 o pojemności 1400 l. Temperatura wewnątrz komory (od +1ºC do +10ºC) sterowana jest za pośrednictwem cyfrowego regulatora, a dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu można na bieżąco rejestrować parametry pracy chłodziar- ki. Ola 2 w standardzie posiada system alarmo- wy, któregozadaniemjestwporępoinformować o zanieczyszczeniu skraplacza czy zablokowaniu pracywentylatora. Opcjonalnie szafamożemieć m.in. automatyczne odparowanie kondensatu lub system chłodzenia grawitacyjnego, który tak nie wysusza produktów, jak to ma miejsce wchłodzeniudynamicznym. Takie same parametry techniczne i moż- liwości pracy znajdziemy także w mniejszych szafach: 700-litrowej Joli 1 oraz w Ewie 1 o pojemności użytkowej 500 litrów.• — TP Niektóre z tych urządzeń chłodniczych dedykowane są specjalnie do pracy na zaple- czu, m.in. cukierni, piekarni czy lokalu gastro- nomicznego. Należą do nich jednokomorowe szafy SCh-Z z pojedynczymi lub podwójnymi drzwiami, a także szafy dwukomorowe, dwu- Szafa chłodnicza Jola 1 z 700-litrową komorą i przeszklonymi drzwiami. Fot. Igloo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz