Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 4 9 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Wypełnij kupon Pamiętaj o prenumeracie przed skażeniem bakteryjnym. Blokuje także wymianę zapachów, co jest szczególnie waż- ne wówczas, gdy w tym samym czasie prze- chowywane są bardzo różne produkty. Kilkanaście różnych szaf chłodniczych produkuje firma Bolarus z Bochni. Są wśród nich m.in. urządzenia z serii Eco o pojemno- ściach ok. 500, 730 i 1500 l przeznaczone do przechowywania różnych produktów - także wyrobów cukierniczych - w temperaturach od +1ºC do +10ºC. Zastosowana w nich tech- nologa TiO2, wykorzystująca właściwości na- notlenku tytanu, działa bakteriobójczo, przez co pozwala m.in . opóźnić procesy starzenia się wyrobów świeżych, a także zabezpiecza przed wymianą zapachów między różnymi produktami przechowywanymi w tej samej komorze. Urządzenia wspomnianego produ- centa występują także w wersji Eco+ z prze- szklonymi drzwiami oraz Eco Inox, które w całości wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, mają samoczynnie domy- kające się drzwi z zamkiem oraz automatycz- ne oszranianie i odparowywanie skroplin. Eco Inox wyróżniają się także wymuszonym, dynamicznym obiegiem powietrza o lepszej sprawności chłodzenia. Nanosystem ochrony żywności TiO2 znaj- dziemy takżewszafach chłodniczych z serii Pro (modele Pro C700 i Pro C1400) wykonanych zwysokogatunkowej stali kwasoodpornej. Z kolei urządzenia z linii Basic o pojemno- ściach 626 l oraz 1252 l wyposażone zostały m.in. w grubą ekologiczną izolację korpusu, dzięki czemu należą do szaf chłodniczych o wysokimwskaźniku energooszczędności. Dla branży piekarsko-cukierniczej, a tak- że dla potrzeb barów, restauracji i innych firm z sektora HoReCa dedykowane są także urządzenia Gastro F i Gastro F Inox, których wnętrza zostały przystosowane do przecho- wywania popularnych pojemników gastrono- micznych GN 2/1. We wspomnianej Bochni (woj. małopol- skie) szafy chłodnicze produkuje się także w zakładzie należącym do firmy CEBEA. W przypadku jej urządzeń standardem jest grawitacyjny systemchłodzenia, ale dodatko- W urządzeniu Irinox CP Multi wnętrze komór chłodniczych jest sterylizowane za pomocą jonizowanego powietrza. Fot. Irinox Profesjonalne szafy chłodnicze niekiedy wyposażone są w opatentowane systemy neutralizujące zapachy przechowywanych produktów. Jednym z nich jest Sanigen firmy Irinox bazujący na jonizacji powietrza. Nie tylko chroni on przed wymianą aromatów między produktami, ale także sterylizuje każde miejsce wewnątrz szafy neutralizując przy tym 99 % bakterii, takich jak E.Coli czy Salmonella, a także tych, które oporne są na działanie promieni UV.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz