Bake&Sweet -11-12/2019

4 4 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e pozycja wypiekowa Pane Maggi Bianco Mix dostępna jest także dla polskiego piekarza. Firma Dawn Foods wypuściła na polski rynek łatwe w użyciu nadzienia suche BakeFill i PlusFill. Produkty te zachowują odpo- wiednią stabilność podczas obróbki cieplnej, są takzę odporne na zamrażanie. Co istotne: bardzo dobrze łączą z ciastem. Ekono- miczne nadzienia BakeFill o smakach orzechowym, twarogowym i migdałowym wyróżniają się wysoką wydajnością i jednocześnie atrakcyjną ceną. Z kolei PlusFill to produkty klasy premium z do- datkiem naturalnych aromatów, które oferowane są w smakach: orzechowym, twarogowym, migdałowym, makowym, jogurtowym i cynamonowym. Firma Eco Trade już na początku roku zaprezentowała ciekawe miksy dla piekarzy. Przypomnijmy, że za targach Expo Sweet swoje premiery miały chleby Bajtel oraz Żytniak UP! Pierwsza z tych mie- szanek dedykowana do wypieku tradycyjnego śląskiego pieczywa zawiera w składzie m.in . naturalny suszony kwas pszenny i dużo słodkiej serwatki oraz mleka. Wypieczone chleby wyróżniają się chrupiącą, dobrze wybarwioną skórką, pachnącym miękiszem oraz duża zawartością wapnia. Wartościowym źródłem makro- i mikroskładników są z kolei bochenki wypieczone z koncentratu Żytniak UP! Chleb o wilgot- nej i zwartej strukturze zawiera żytnie i pszenne kwasy piekarskie nadające aromat świeżego, tradycyjnego pieczywa, a także ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Dla osób na diecie bezglutenowej, a także tych, którzy ogra- niczają spożycie glutenu ciekawym rozwiązaniem są Babka Extra Bez Pszenicy i Babka Czekoladowa Bez Pszenicy. W obu mieszan- kach mąkę pszenną zastąpiono mąką jaglaną i ryżową. Zakłady Tłuszczowe Kruszwica niedawno wypuściły na rynek mieszankę tłuszczowo-cukrowa Backstabil dedykowaną do wy- robu ciast listkujących i do ciasta drożdżowego. Jej zastosowanie Dzięki miksowi Credi Petit Gateau można szybko i łatwo przygotować wytworny deser z płynną czekoladą w środku. Credi Kaszmir - ciasto z dodatkiem mąki z kasztanów jadalnych. Pane Maggia to znany od wieków szwajcarski chleb produkowany w technologii z długą fermentacją. Fot. Credin znacznie przyspiesza pracę, gdyż wydatnie skraca czas leżako- wania ciast listkujących. Z kolei ciasto drożdżowe można przygo- tować metodą jednofazową. Backstabil nie zawiera barwników i tłuszczów utwardzonych. Nowe produkty w mijającym roku zaoferowała cukiernikom także firma Kandy. W Nadzieniu Lauretta Owoce Jagodowe 35% znalazło się dużo aronii, która ze względu na bogactwo witamin, antyoksydantów i mikroelementów zaliczana jest do tzw. superfo- ods. Nadzienie świetnie nadaje się do bułek, drożdżówek, a także różnego rodzaju ciast – zapewnia Kandy. Do ciast, tortów i innych wyrobów cukierniczych świetnie na- daje się z kolei nowe termostabilne Nadzienie Lauretta Truskaw- kowe 50%, którego bazę stanowią krojone owoce. Dodajmy, że to nadzienie klasy premium ma bardzo krótką listę składników. • — Zebrał TP Fot. Credin Fot. B&S

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz