Bake&Sweet -11-12/2019

Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków spis treści W czasach, gdy w kuchni europejskiej coraz bardziej promowane są różne produkty, w tym pieczywo proteinowe wydawać by się mogło, że nie powinno zabraknąć także miejsca na twaro- gowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w diecie dzieci i osób prowadzących aktywny tryb życia. Niepowtarzalny zapach świąt Charakterystyczny korzenny zapach oraz szybkość i łatwość w przygotowaniu to cechy tych koncentratów, po które cukiernicy szczególnie chętnie sięgają w okresie poprzedzającym bożo- narodzeniowe święta. Tylko nielicznych rzemieślników stać jest na to, aby poświęcić czas na pro- dukcję pierników tradycyjną metodą. Dla pozostałych korzystanie z mieszanek wypiekowych to najbardziej optymalne rozwiązanie. Czym barwić pieczywo? Ciemne pieczywo jest przez wielu konsumentów postrzegane jako zdrowsze od białego. Uczciwość wymaga jednak tego, aby pszenne chleby barwione przez piekarzy nie imitowały wy- robów z mąk żytnich i tym samym nie wprowadzały klientów w błąd. Tegoroczne nowości Co prawda rok się jeszcze nie skończył, lecz my pokusiliśmy się już o jego podsumowanie. Dla Czytelników, którzy przez ostatnie kilkanaście miesięcy nie śledzili na bieżąco rynku zaopa- trzenia naszej branży, zebraliśmy w całość niemal wszystkie mieszanki do produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych, które w 2019 r. miały swoje premiery. Obrotówki dla każdego Wśród zalet pieców obrotowych najczęściej wymieniane są ich niewielka powierzchnia, jaką zaj- mują w zakładzie produkcyjnym w porównaniu do oferowanej powierzchni wypiekowej, a także ich wysoka energooszczędność, która przekłada się na niższe koszty produkcji. Ale najważniejszą z cech obrotówek jest zapewnienie równomiernego wypieku zarówno chlebów i bułek, jak też ciast i ciaste- czek. str. 13 str.19 str. 36 str. 40 str. 54

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz