Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 1 1 WY DA R Z E N I A z uwagi na mnogość firm piekarniczych pre- zentujących swoje wyroby, zespołów folklo- rystycznych i kapel ludowych występujących z repertuarem tradycyjnej muzyki ludowej o tematyce żniwnej i dożynkowej, jak również twórców ludowych oraz handlarzy rękodzie- łem, których każdego roku jest ponad setka. Celem imprezy jest zachowanie i przekaz tradycji żniwnych oraz obrzędów jej towa- rzyszących, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej i ochrona dziedzictwa kultury ludowej – informuje organizator wy- darzenia o interaktywnym charakterze. Jego uczestnicy mogą brać aktywny udział, m.in. w koszeniu zboża, ustawianiu snopków czy młóceniu zboża cepami. Tegoroczne Święto Chleba i Piernika w Jaworze, które odbędzie się od 22 do 25 sierpnia, po raz kolejny będzie promować i kultywować staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Okazałe bochny, dziesiątki form i setki smaków wypiekanych od początku do końca na oczach gości – tego można się spodziewać pod koniec sierpnia na imprezie zorganizowanej przez gminę Jawor. Animacje piekarnicze pozwolą z bliska przyj- rzeć się najwyższym umiejętnościom pieka- rzy i metodom ich pracy. Zapach cynamonu i przyprawkorzennych zaprowadzi odwiedza- jących wprost na stoiska z piernikami, gdzie będzie można poznać zarówno współczesne, jak też XVI-wieczne receptury tych ciast. Jak co roku odbędzie się kilka imprez dedykowanych specjalnie branży. Jedną z nich będzie kolejna edycja konkursu na naj- piękniejszą Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą. Podczas jaworskiego święta po raz kolejny wybrany zostanie Piekarz Roku. Tytuł ten jest przyznawany osobom szczególnie wy- różniającym się w naszej branży, bez względu na ich staż w zawodzie czy wielkość piekarni, którą prowadzą lub,w której pracują. Organi- zatorzy zachęcają do rywalizacji także konsu- mentów, dla których zorganizowany będzie ogólnodostępny konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku. Już po wakacjach, 8 września zaplanowa- no kolejną edycję Lubelskiego Święta Chleba, które przyciągnie piekarzy i cukierników do Muzeum Wsi Lubelskiej, który jest jednym z największych skansenów w Polsce. Pierw- sza tego typu impreza zgromadziła jedynie kilku wystawców i skromną rzeszę zwiedza- jących. Obecnie nie sposób sobie wyobrazić życia lubelskiego rzemiosła piekarniczego i cukierniczego bez Święta Chleba, które pod wieloma względami jest świetną okazją do promowania zarówno lokalnego rzemiosła, jak i samego miasta. Tradycją są liczne kon- kursy i wydarzenia medialne. Chociaż nie ma oficjalnego programu tego święta, to można się spodziewać, że – podobnie jak w latach ubiegłych –wystawcy będą rywalizowaćm.in. o to, kto przygotuje najładniejsze plecionki, chleby weselne, ozdoby z marcepana, torty i korowaje oraz najlepszy cebularz lubelski. • — TP Fot. B&S Na gdańskim jarmarku popularnym produktem wśród konsumentów są chleby produkowane w technologii wielofazowej fermentacji. Czy wiesz, że... ....największy sernik na świecie ważył 4240 kg i został stworzony w ubiegłym roku przez rosyjską firmę Cheeseberry Company? Ciasto, które zostało oficjalnie wpisane do Księgi Rekordów Guinessa miało 2,8 m średni- cy i 85 cm wysokości. Pretekstem do przygotowania tego gigantycznego sernika były 240. urodziny miasta Stawropol na Kaukazie.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz