Bake&Sweet - 5/6-2019

1 2 2019/05-06 (101-102) Lodziarzu, bądź oryginalny! Forma podania deserów lodowych jest bardzo ważna. Można je serwować na wafelkach albo w szklanych lub metalowych pucharkach, ale można także zaproponować klientom coś znacznie ciekawszego. Na przykład lody wyglądające niczym włoskie spaghetti lub do złudzenia przypominające klasyczne japońskie sushi. Lody tajskie nazywane też rolowanymi, to w ostatnich latach hit niemal na całym świecie. Bazą do lodowego sushi są m.in. lody czekoladowe z wasabi, ryżowe z kardamonem, waniliowe z pieprzem seczuańskim... nych zawiera niewiarygodne sugestie do odkrycia - przyznaje Novelli dodając, że eksperymentowanie jest dla niego pasją. - Jednocześnie jestem zwolennikiem tradycji i naturalności smaku, które pozostaną dla mnie prawdziwym sercem cukiernictwa i lodziarstwa włoskiego. Lodowe sushi to nie tylko alternatywny sposób podania de- seru. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że połączenie sma- ków zaproponowanych przez włoskiego mistrza nie ma racji bytu, to uzyskany efekt rozwiewa wszelkie wątpliwości. Większość składników wykorzystanych w tym projekcie stanowią substy- tuty oryginałów. Dla przykładu: „kawior” wykonany jest z soku pomarańczowego, a „glony” z masy cukrowej. Tradycyjne słodkie smaki komponowane są jednak z orientalnymi, które spotyka się w oryginalnym sushi: wasabi, papryczki, pieprz syczuański, imbir, kardamon, śliwki umeboshi. Możliwości łączenia smaków i nie- L odowe sushi to deser autorstwa włoskiego technologa z fir- my Comprital. Filippo Novelli, który często odwiedza nasz kraj, pierwszy raz zaprezentował swój oryginalny pomysł w 2014 r. Łącząc tradycję włoskiego lodziarstwa z egzotycznymi smakami Dalekiego Wschodu stworzył produkt, który stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lodów. - Odnalezienie perfekcyjnej syntezy smaku i estetyki to wyzwanie, które mnie zawsze fascynowało. Starożytna mądrość kuchni oriental- Fot. Internet Fot. Comprital P OMY S Ł NA B I Z N E S

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz