Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 1 3 typowych dla lodziarstwa kształtów są ogromne. Projekt został dopracowany w naj- mniejszych szczegółach, tak aby wyko- nanie tych nietypowych deserów było możliwe w każdej lodziarni. Praktyczne silikonowe formy zaprojektowane spe- cjalnie do sushi, szczegółowe receptury i poglądowe rysunki umożliwiają szybką i łatwą produkcję. Istotne jest również to, że używa się do tego lodów bez emulga- torów, w których jedynym stabilizatorem jest mączka z nasion chleba świętojań- skiego. Ten oryginalny deser może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lodów, szczególnie w restauracjach lub jako produkt sprzedawany do konsumpcji Lody serwowane na wacie cukrowej? Czego to nie wymyślą w Ameryce... Za oceanem coraz popularniejsze są desery lodowe sprzedawane w specjalnych „bąbelkowych” gofrach. W przedwojennej Polsce lody sprzedawano m.in. w słodkich bułkach. Może warto wrócić do tej tradycji? wać jej nawet w najmniejszej lodziarni czy cukierni. Smak i konsystencja uzyskanych w po- wyższych urządzeniach lodowych spa- ghetti niczym nie odbiega od tradycyjnych lodów. Chodzi jedynie o urozmaicenie wyglądu podawanych lodów czy deserów. Zasadniczą więc kwestią pozostaje ich jakość, bo jeśli nie są smaczne, to nawet podane w formie spaghetti nie zachwycą klientów. Warto jednak pokusić się o takie urządzenie, bowiem konsumenci lubią być zaskakiwani nowościami. • — TP w domu. Otwiera przed lodziarniami i lo- kalami gastronomicznymi wiele nowych możliwości i z pewnością warto się nim zainteresować. Zwłaszcza, że pojawia się w Polsce coraz więcej lodziarzy i cukier- ników, którzy podchwytują pomysły wło- skiego technologa z Comprital i nie boją się eksperymentować z lodami. Innym pomysłem na oryginalność i urozmaicenie asortymentu, a tym samym na wyróżnienie swojej lodziarni, cukier- ni lub restauracji spośród wielu podob- nych lokali, jest serwowanie lodów, które kształtem przypominają popularne wło- skie danie z makaronu. Mimo iż nie jest to czymś nowym, to jednak taka forma sprze- daży deserów lodowych nadal jest rzad- kością w naszym kraju. Warto wiedzieć, że wprowadzenie lodowego spaghetti do menu nie wymaga szczególnych przygo- towań i można tego dokonać dosłownie z dnia na dzień. Tym bardziej, że inwesty- cja w takie lody jest niewielka. Oprócz ta- nich i prostych elektrycznych wyciskarek do lodowego spaghetti (można je kupić za ok. 1500 zł), na rynku sektora lodziarskie- go dostępne są także te bardziej zaawan- sowane technologicznie. Jedną z maszyn służących do dekorowania lodów i dese- rów orzeźwiającym lodowym makaronem jest Spaghetti Eis włoskiej firmy Bravo. Umożliwia ona tworzenie różnych kom- pozycji przy pomocy odpowiednich form, takich jak spaghetti, tagliatelle, lasagna, parówka czy szparagi. Jest to bardzo proste w obsłudze urządzenie, charakte- ryzujące się dużą szybkością wyciskania i umożliwiające utrzymanie porcji lodów o stałej wielkości, zajmujące przy tym bar- dzo mało miejsca, gdyż można je umieścić nawet na barze. Do podobnego celu służy także wyci- skarka do lodowego spaghetti innego wło- skiego producenta firmy Quamar. Posado- wiona jest na solidnej podstawie i oprócz niej wyposażono ją w aluminiowy korpus i ergonomiczną dźwignię. Dołączone ak- cesoria pozwalają uzyskać wiele różnych kształtów lodów, na przykład spaghetti, płaski makaron czy szparagi, czym może- my zaimponować nawet wyrafinowanym smakoszom deserów lodowych. Na rynku polskim dostępny jest tak- że małogabarytowy automat Carpigiani 191, który nie tylko wyprodukuje lodowy makaron, ale także lody włoskie o trady- cyjnym kształcie. Maszyna ma 12-litrowy zbiornik, a waga i gabaryty pozwalają uży- Fot. Internet Fot. Internet Fot. Internet Fot. Internet Dlaczego lody przypominające kształtem włoski makaron ciągle są rzadkością na polskim rynku? P OMY S Ł NA B I Z N E S

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz