Bake&Sweet - 5/6-2019

d odat k i i s u rowc e reklama Inną grupę stanowią barwniki perłowe w płynie przystosowane zarówno do nano- szenia ręcznego, jak i do aerografu. W skła- dzie tych komponentów jest m.in. alkohol, co znacznie przyspiesza ich odparowywanie z dekorowanej powierzchni. Barwniki płynne mają zastosowanie m.in. przy dekoracji po- wierzchni kremów i wyrobów pieczonych, na których tworzą niepowtarzalny efekt poły- sku. Dostępne kolory to: srebro, ciemne sre- bro, róż, fiolet, ciemna zieleń, żółcień, błękit i czerwień. Cukiernicykorzystająoczywiścienietylko z perłowych barwników. Do masy cukrowej, marcepanu i lukru, a także czekolady dedy- kowane są m.in. produkty z serii Velvet Spray. Ich zalety to zarówno intensywne kolory, jak również efekt zamszu, jaki powstaje po nało- żeniu sprayu na dekorowaną powierzchnię. Dodajmy, że ta autorska receptura firmy Food Colours zapewnia doskonałe krycie również na powierzchniach kontrastowych, już po na- łożeniu pierwszej warstwy barwnika. W ofercie wspomnianego producenta znajdziemy też m.in. emulsjęWhitener, której zadaniem jest nadanie śnieżnej bieli słodkiej dekoracji wykonanej z lukru królewskiego. Gdy jednak nałożymy większą ilość wybiela- cza uzyskamy bardzo popularny crackle, czyli efekt spękania. Pasta, dostępna w wygodnej w użyciu tubce, dedykowana jest też do tor- tów w stylu shabby chic oraz pierników. Praktycznym produktem w każdej pra- cowni cukierniczej są barwniki żelowe, któ- re – jak zapewnia producent - równomiernie wrabiają się w masę cukrową lub marcepanu bez potrzeby rozcieńczania. Te łatwe w apli- kacji produkty, dzięki dużej mocy barwnej, pozwalają uzyskać intensywne i żywe kolory nawet przy niewielkim dozowaniu. Jeszcze silniejsze właściwości koloryzu- jące mają nowe produkty z serii Extra Gel. Te mocno skoncentrowane produkty adresowa- ne są dla tych dekoratorów i cukierników, dla których liczy się wydajność oraz najwyższa siła barwienia. Nowością są płynne barwniki pastelowe przystosowane do pracy z aerografem, któ- re nie wymagają rozcieńczania. W aktualnej ofercie Food Colours znajdziemy szeroką paletę 28 delikatnych kolorów w wygodnych butelkach z dozownikiem. Oczywiście, inten- sywność barwienia można dostosować zależ- Tort pomalowany farbami metalicznymi. Fot. Food Colours nie od potrzeb poprzez regulację natężenia powietrza wydmuchiwanego aerografem. Interesującym produktem, o którym warto wspomnieć, jest Letter&Lace. Co prawda nie należy on do grupy barwników, ale doskonale sprawdza się w dekorowaniu eleganckich tor- tów. Ta błyszcząca pasta została stworzona z myślą o wykonywaniu precyzyjnych koronek czyliterorazpoto,abyułatwićpracęzszablona- mi dekoracyjnymi. Zastyga już po 30 minutach i charakteryzuje się przyjemnym waniliowym zapachem. Co ciekawe, można jej używać także do malowania powierzchni wyrobów cukierni- czychwykonanychm.in. zmasy cukrowej. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz