Bake&Sweet - 5/6-2019

1 6 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e Na spody, ranty i rolady Biszkopt to jedno z najczęściej wypiekanych ciast, o czym doskonale wiedzą producenci różnych mieszanek proszkowych. Niemal każdy z nich ma w swojej ofercie jakąś tego typu kompozycję cukierniczą. Korzystanie z nich to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale też gwarancja uzyskania stałej, wysokiej jakości biszkoptowych ciast, co nie zawsze udaje się w przypadku ich samodzielnego przygotowywania z podstawowych surowców. W iększość cukierników oraz piekarzy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne znaczenie ma fakt, że raz wyprodukowany i sprzedany wyrób można za każ- dym razem powtórzyć, dzień po dniu, dostarczając konsumentom dokładnie to, do czego się przyzwyczaili i czego za każdym razem oczekują. Dotyczy to zarówno smaku i aromatu ciasta, jak też jego koloru oraz struktury miękiszu. Korzystanie z podstawowych su- rowców niestety nie daje żadnej pewności, że dziś wypiekany bisz- kopt będzie taki sam, jak ten sprzed tygodnia czy miesiąca. Inna mąka, inne jaja, inny efekt końcowy. Wielokrotnie na łamach Bake & Sweet przy okazji prezentacji różnych gotowych mieszanek piekarsko-cukierniczych piszemy o nich właśnie w kontekście powtarzalności produkcji. A nie jest ona łatwa do osiągnięcia nawet w przypadku, wydawałoby się tak prostego ciasta, jakim jest biszkopt. Na szczęście gotowych mie- szanek cukierniczych nie brakuje i co rusz na rynku zaopatrzenia cukiernictwa pojawiają się nowe miksy. Klasyczne Do prostego i szybkiego przygotowania ciasta biszkoptowego można użyć koncentratu Biszkopt Instant firmy Zeelandia. Warto Elastyczność to główna cecha mieszanki KOMPLET Rolada. Fot. KOMPLET Polska Fot. KOMPLET Polska zauważyć, że tego typu „błyskawiczne” półprodukty zyskują coraz większą popularność wśród rzemieślników, którzy m.in. docenia- ją ich atrakcyjne ceny, a tym samym stosunkowo niskie koszty przygotowania biszkoptowych blatów. Wspomniana kom- pletna mieszanka wymaga wymieszania jedynie z wodą, bez konieczności dodawania jaj. Pozwala przygotować odpo- wiednie ciasto w zaledwie osiem minut. To jednak nie jest jedyne biszkoptowe rozwiązanie, jakie Zeelandia proponuje cukiernikom ceniącym sobie czas i pieniądze. Równie szybko robi się ciasto z kompo- zycji o nazwie Biszkopt Mix. W czasie wypieku nabiera ono pożądanego złocisto-żółtego koloru miękiszu i ma jasnobrązowy wierzch. Ciasto to może być nasączane dużą ilością syropu. Świetnie sprawdza się przy produkcji spodów tor- towych, rolad czy stefanek. Wiele biszkoptowych miksów można z powodzeniem użyć także do wyrobu drobnych ciasteczek.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz